Pazartesi, Ekim 24, 2011

Dahlia


Bahçemizin güzel çiçeklerinden Dahlia. Hala açıyor. Büyük donlara kadar açacaktır. Yıldız çiçeği, patates çiçeği gibi türevleri de var. Daha doğrusu halk arasındaki adları böyle. Biz genelde bodur olanlarını tercih ediyoruz.

Kokusuz ve yumrulu bir bitki. İlkbaharda yumrular toprağa ekiliyor ve gübreleniyor. Sonrada çıkması bekleniyor. Baharda fideler halinde çiçek seralarında bulunuyor Dahlia. Biz fideden dikiyoruz. Çünkü Ankara da yumrularla yetiştirmek zor olabiliyor. Donlara dayanıklı değil ne yazık ki. Yumrular filizlendikten sonra çok iyi korunması gerekiyor. Çıkan filizler cılız olduğu için hemen donabiliyor. Ankaralılar fideden, ılık bölgeler yumrudan yetiştirebilir.

Sıcak yaz günlerinde her gün sulama gerekebiliyor. Bitkinin açıp geçmiş çiçeklerini kopartınca , daha bol çiçekleniyor. Sanırım ölü çiçekleri beslemek yerine tüm gücünü goncalara veriyor o zaman. Çiçeklerin yan goncaları, yani aynı dal üzerindeki yan yana çıkmış iki goncadan biri koparılırsa , daha büyük çiçek açıyor. Ben koparmaya kıyamam , varsın küçük açsın.

Bol çiçekli bir bitki. Çok nazlı da değil. Güneşini alsın, suyunu verin yeter. Uzun boylu çiçeklerden diktiyseniz eğer, çiçeklerini taşımakta zorlanabiliyor, çünkü gövdesi ince. Bu yüzden yanına dikeceğiniz sopalarla destek vermeniz gerekebilir. Uzun boylu yıldız çiçeklerinin , çiçeklerini  vazoda değerlendirebilirsiniz. En az 10 gün dayanır. Yanlız yaprakları ile vazoya koymayın. Alt yaprakları temizleyin ki çürüme oluşmasın. Yoksa daha az dayanır. Bir de her kesme çiçek için geçerli olduğu gibi,  her gün vazonun suyu değişmeli tabii ki.

Babaannemin bahçesinde yetişirdi. Çocukluğumun en güzel renklerindendi. İşte bunlarda şimdi benim dahlialarım...







Fotoğraflar : Füsun T.
Her hakkı saklıdır.©


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...