Perşembe, Nisan 17, 2014

Bitki ressamlığı



Bitkilerin; yaprak, dal, kök, çiçek, doku ve damarlarının bilimsel değerler göz önünde bulundurularak, bire bir resmedilmesi, bitkiyi tanıma açısından,  fotoğraflama tekniğinden daha gerekli ve önemli. Fotoğraflama ile bitkinin sadece bir yönü ele alınırken, resmi çizildiğinde en ince ayrıntılara kadar  detaylandırılıyor bitkiler. Ve bu sayede bitkiyi tanımak daha kolaylaşıyormuş. Çizilen bu resimler botanikçilerin en önemli kaynaklarından biri. İşte bu çizimleri yapan kişiler, bitki ressamı olarak adlandırılıyor. Türkiye'de bu işin yapılmasını sağlayanlar ise Nezahat Gökyiğit botanik bahçesi sahipleri. Bitki ressamı Christabel King'in  kurs vermesini üç yıl boyunca finanse ederek, ülkemize bitki ressamlarını  kazandırmışlar. Daha sonra da bu kursiyerler eğitim  vermeye başlamışlar ve halen devam etmekteler. Bu eğitmenlerden  biriside Christabel King tarafından yetiştirilen Işık Güner.





















1983 Ankara doğumlu Işık Güner. Aslında Çevre Mühendisi. Bitki ressamlığı kursunu tamamladıktan sonra, kendi mesleğini değil, bitki ressamlığını tercih etmiş. Halen Nezahat Gökyiğit Botanik bahçesinde, İspanya, Şili ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinde düzenlenen kurslarda bitki ressamlığı  eğitmeni olarak görev yapıyor.Bir çok organizasyonda görev alıyor.  Kendisi altın madalyalı bir bitki ressamı. Aldığı madalyalardan biri ise dünyada sadece iki kişiye verilmiş olan "Mary Mendum " madalyası. Ve bu madalyayı iki kez almaya hak kazanmış. 




Bitki ressamı olmak isterim şahsen. Ama henüz Ankara'da eğitimi yok Işık Güner'in. Bir gün olursa katılmayı çok isterim . Kurslara katılmak için ille de resim bilginiz olması yada çok iyi resim yapmanız falan gerekmiyormuş. Hatta bir röportajındaki  kendi ifadesinden yola çıkarak söyleyebilirim ki, cin ali bile çizemem diyenler, daha güzel öğrenebiliyormuş. Şimdilerde kurs şansı sadece İstanbullular için var. Nezahat Gökyiğit botanik bahçesinde. Ve Ekim 2014 de ise Datça'da kurs var. 5-10 Ekim tarihleri arasında. Kurs süreleri çok kısa. Sanırım bir kaç derste öğrenilebiliyor. Tabii ki temel ders bunlar. İlerlemek size ait. Datça'da yaşayan blogger arkadaşlarıma duyurulur. Kendisi ile  bir vesile ile tanıştığım için size çok şirin ve keyifli bir insan olduğunu da söyleyebilirim. 


Bitki ressamlığı hakkında verdiği bilgileri okumak, bu meslekten para kazanılır mı öğrenmek ve yeni bir blog arkadaşı edinmek için ise bir TIK yeterli. Bir örnek daha vererek ve  Işık Güner'i can_ı gönülden tebrik ederek noktalayalım yazımızı.

IŞIK GÜNER WEB SAYFASI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...