Salı, Şubat 09, 2016

Salı sallanır

Günler vızır vızır geçip giderken, geldik bir Salı'nın sallambacına daha. Anadolu insanı atalarının öğretilerini bugüne kadar taşımış. Yaşanmışlıklar, günümüze kanunlaşmış bir şekilde ulaşmış neredeyse. Yaşanmışlıkları severim. Okumasını da , dinlemesini de. Ne kadar çok yaşanmışlık, o kadar çok doğruluk. 

Kulağımı tersten tutup önce bir Mart ayına uzanıp, geri geleceğim. Havaların hafif güneşlenmesi ile  ısınan içimiz, "kalk gidelim" demeye başladı. Önümüzdeki ay memlekete kadar bi uzansak diye konuşurken dün gece, gecenin en veciz sözü çıkıverdi ağzımdan , Nisan'da gideriz ancak , malum "Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır " deyiverdim. Ki, bu konuda benim bile yaşanmış doğrularım var. Doğum günüm olan Mart günlerinden birinde, diz boyu kar vardı Ankara'da , buna rağmen seven kişi gülünü alıp kapıya kadar ulaşabilmişti. Unutulur mu ? 

Gelelim bugüne tekrar. Günlerden Salı, ne demiş Anadolu'mun güzel ataları, Salı sallanır. Ne yaşamış bilmem ama babam da Salı günleri yola çıkmaz. Çıksa bile öğleden sonra çıkar. Çocuğum yok ama olsaydı ata babamın bu adeti eminim ona da sirayet edecek ve bizim aile bu geleneği sürdürecekti. 
Anadolu kültüründe tüm günlerin bir özelliği var aslında. Merakınız varsa, BURADA ve BURADA  konu ile ilgili bilgiler okuyabilirsiniz. 

Salı sallanır gelir
Dili ballanır gelir
İstedi mi oyuncak 
Kuralım salıncak
Allanır, pullanır
Bir güzel sallanır...

Çocuklara söylenen bir Salı tekerlemesi idi okuduğunuz. Astrolojide de Salı günü ile ilgili şeyler var.  Temsil ettiği gezegen Mars'mış. Mars ise agresif bir gezegenmiş efendim. Atalar işe başlanmaz dese de astrologumuz  öyle demiyor. TIKTIK  

Benim işime gelen Anadolu atalarının dediği;  Salı gün işe başlanmaz, başlanan iş sallanır, olumsuz bir gün bugün demişler.  Badana yapılmaz, çamaşır yıkanmaz, göç yapılmazmış. 
Peki ne yapacağız ?
Demek ki bugün, yan gelip yatma, ya da bu güneşli havada kendini sokağa atma günüdür. O zaman ben kaçar Arkadaş kitabevini keşfetmeye. ONE Tower diye bir AVM açılmış yakınlara , oradaymış kitabevi. Dün broşürü ulaştı elime. Tam bana göre bir mekana benziyor. Minik bir cafe'si de var. Gidip bakayım, Salı'yı orada sallayayım.  


Neş'e olmadan, gülümsemeden  hayatın tadı tuzu da olmaz. O zaman TIKTIK


4 yorum:

  1. Salı sallanır diyince aklıma hep Kemal Sunal ve bu sahne gelir. Sen de ne güzel yazmışsın Füsuncum, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kemal Sunal şahane her zaman. Günüme neşe katmıştı o sabahta. Nur içinde uyusun, filmlerindeki gibi güzel bir insandı sanki, öyle bir duygu oluşturuyor düşününce. Sevgiler canım

      Sil
  2. Salıyı sallamışsın güzel bir gün olmuştur umarım , ben pazar gününü sevmem nasıl geçer anlamıyorum bile sanki asıl pazar sallanıyor pıt diye bitiyor:) sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel verimli bir gün oldu. İki ince kitapla döndüm eve :) İkisini de hemencecik okudum . Pazarı bende sevmem :))

      Sil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...