Çarşamba, Mayıs 05, 2021

Hıdırellez

  


Hıdrellez  toplumumuzun ortak bir kültürel değeri. Tarihin ilk toplulukları da dahil olmak üzere mevsim değişiklikleri genellikle törenlerle kutlanmış. Peki bu gece ne olacak ?   Bu gece ,Ruz_ı Hızır . Yani Hızır günü. Hızır ve İlyas peygamberler yeryüzünde buluşup yeşilliklere değnekleri ile dokunacaklar ve tüm yeşillikler hayat bulacak yarından sonra. Hıdrellez de bir mevsim değişikliği aslında.  Kışın sona erip yazın başladığının müjdecisi. Yaz ayının bir başka  müjdecisi de  dutların yaprağını açması. Ankara'da dutlar yaprağını açtı.  Anneciğim derdi ki, dut yaprağını açmadan fazla açılmayacaksın, üşütürsün. Dut yaprağını açtığına göre, bizde  açılabiliriz. Yaz geldi.

Yaşamında hemen herkesin bir şekilde hıdrellez törenlerine iştirak etmiş olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türk kültüründe canlılığını koruyan geleneklerden, törenlerden  biri hıdrellez. Canlılığını koruma sebeplerinin en başında  ,o gece dilenen dileklerin gerçekleşeceğine olan inanç geliyor tabii. Özellikle son  yıllarda bu tür inanışlara daha çok yönelir olduk.  Malum güncel durumlar çaresiz bıraktı / bırakmakta bizi. Ve hepimizin bir sürü dileği var. Tabii sadece dilek dilenmiyor 5-6 Mayıs günü ve gecesi, yapılacak daha bir çok şey var. 

* Hıdırellez günü salıncakta sallanmak önemli bir şey mesela. Günahlardan ve hastalıklardan arınılacağı gibi bir inanç var. 

* Hıdrellez gecesi kızlar yatmadan önce başlarına gül yaprakları serpip dilek tutarlarmış.

* Bu gece gördüğünüz rüyalara dikkat edip, bir yere not edin. İyi bir yorumcu yoksa kimseye anlatmayın. 

* 5 Mayıs günü beyaz bir kelebek görürseniz çok şanslısınız. Kısmetinizin çok açık olacağına işaret kabul ediliyor.

Sağlık için elbisenizin bir parçasını gül dalına asmalısınız. Çimler üzerinde yuvarlanmakta şifa için yapılacaklar arasında. 

* Bekarlar aman dikkat, bugün süpürge kullanmak yok. Kısmetiniz kapanır.

*Sevdiğinizin ismini bir kağıda yazıp gül dalına asarsanız, kavuşurmuşsunuz. 

*Birde şöyle bir inanış var; Hızır peygamber farklı suretlerle yeryüzünde dolaşmaktadır. Yarın yabancı insanların sizden bir ricaları olursa  dikkatli olun, karşınızdaki Hızır peygamber olabilir!

Ve son olarak 

Ateş yakılıp üzerinden atlanırsa, içinizdeki dertlerin kederlerin ateşe döküldüğüne inanılıyor. Ayrıca nazardan ve hastalıklardan korunulduğuna da  inanılıyor. Çocukluğumda böyle bir törene katılıp, ateş üzerinden atlamıştım.

Umarım tüm dileklerimiz kabul olur, yazı sağlıkla, keyifle, özgürce tamamlar kışa ulaşırız inşallah. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...