Pazartesi, Ocak 07, 2013

1001 çeşit

Washington  DC. de . Smithsonian Müzesi bünyesindeki Arthur M. Sackler Gallery’de bir sergi varmış.  İlgimi çekti ama ne yazık ki benim görme şansım yok. Bu sayfadan yolu geçen ve oralarda bulunanlar belki benim yerime de gezerler.
Serginin adı Roads of Arabia. 24 Şubat 2013'e kadar açık . Serginin ilgimi çeken tarafı, İslamiyet öncesi putların da sergileniyor olması. Son 40 yıldır Suudi Arabistan, arkeologlara kazılar yaptırıyormuş. Ve büyük bir kültürel hazineye ulaşıldığı söyleniyor. İşte bu sergide bunlarda bulunmaktaymış. İslam öncesi yapılan sanat eserleri. Bunların içinde ise, bizim parçalandıklarını zannettiğimiz putlarda varmış. Araplar bu putları muhafaza etmiş. Anlatılanlar bunlar. Bir kaç parçanın fotoğrafını gördüm neyse ki.
Benim gibi yakından göremeyecekler ve sergi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için bir kaç  TIKTIK gerekiyor.
Roads of Arabia



9 Ocak'ta  Ankara Çağdaş sanatlar merkezinde Senem Diyici konseri varmış. 1953 yılında İstanbul'da doğmuş, halen Fransa'da yaşıyor ve müzisyen eşi Alain Blesing ile dünyanın çeşitli yerlerinde konserler ve eğitimler veriyor Senem Diyici. Müziği için bir sentez müzik diyebiliriz belki. Türk ezgileri var, caz var, folklorik müzik var. Yurt dışında yılda 40 konser veriyormuş ortalama. Senem hanımda kıymetinin bilemeyip ellere kaptırdığımız değerlerden. Ben de tüm bunları bugün öğrendim. Ve dinledim müziğini. Özellikle caz ve türkülerimizi sevenlerin ilgisini çekeceğini düşünüyorum. dinlemek için tıktık( sayfadaki Techno Roman Project'i dinlemenizi öneririm, ben çok sevdim)  Gidilebilir bu konsere. Hep sinema ,tiyatro yada cıstak cıstak konserleri  olmaz dimi. Arada, değişik  ve kaliteli şeyler hayata ve kişiye  renk katar.  TIKTIK 

11 Ocak'ta Jolly Joker'de Emre Aydın konseri var. Saat: 22:00 de başlıyor konser. Severim Emre Aydın'ı. Başarılı buluyorum.
12 Ocak'ta da Duman konseri var Jolly Joker'de. Ne güzel söylerler bu şarkıyı seni kendime sakladım
25 Ocak'ta yine Jolly Joker'de, yine saat 22:00 de Feridun Düzağaç konseri var. Ben kısaca F.D der ya, ben de kısaca F.T . Kötü espriydi kabul. Ama yaptım bi kere .
Ve bu haber çok güzel. Sezen Aksu 2 Şubat 2013'de Ankara'da ATO Kongre ve sergi sarayında bizlerle. Bilet Fiyatları
1. Kategori - 133.00 TL
2. Kategori - 112.00 TL
3. Kategori - 89.50 TL
4. Kategori - 67.50 TL
5. Kategori - 56.50 TL

Biletler Biletix'de. Size bir de sır vereyim. Sezen Aksu'nun vokalisti Cihan Okan'a BAYILIYORUM. Şişşş kimse duymasın n'olur.

Gurut nedir bileniniz var mı acaba ? Yoğurdun yada çökeleğin, yumurta büyüklüğünde kurutulmuş hali imiş . Suyu süzülmüş yoğurdun kurutulması ile elde ediliyor. Elazığ yöresel  sözlerini okurken tanıştım kendisiyle. Yöresel sözler okumayı seviyorum. Hatta bu konuda özel postlar  hazırlamayı düşünüyorum. Gurut'u öğrenince nasıl kullanıldığına da baktım. Çorba yapılıyormuş. Farklı yerlerde tarifler vardı ama bir yemek bloguna denk geldim. Blogger blogger'ın dostudur atasözünden yola çıkarak, sizi gurut çorbası tarifi için Gatucilezzetleri bloguna götürüyorum. Gelin hadi. TIKTIK

foto için izin istedim, mesajım okunmuş ama cevap alamadım. Gerekirse kaldırım. 
Elazığ sözlerinde neler vardı başka. 
Mahna : Bahane
Tavlu : Şişman
Usulcanah : Yavaşça, sessizce
Şılombu patlatmak : Gaz çıkarmak, yellenmek
Gırnata : Klarnet
Gövüllenmek : Sevdalanmak
Cıscıbıldah : Çırıl çıplak

Anna Karenina. Tolstoy sevdiğimden sanırım, bu filmi görmeyi istiyorum. Henüz gidemedim. Bu filmin ardından ise, 1 Mart 2013 de vizyona girecek olan Sefiller görmek istediğim film sıralamasına girecek. Oyuncular  arasında Amanda Seyfried var. Adını her seferinde unutuyorum, görünce de "aa bu o kız" deyip, izlemekten keyif alacağımı biliyorum. Kim bilir kaç kez izledik sefilleri. Jean Valjean adı çoğumuzun hafızasındadır.TRT'de dizi olarak da izlemiştik sanırım. Bir de müzikal olarak izleyelim bakalım. Film müzikal çünkü.  Filmde Russel Crow'da rol alıyor. FRAGMAN 

Vizyona girecek filmlerden biride Demet Akbağ'ın Hükümet Kadın adlı filmi. İzler miyim bilmem. Türk filmlerine biraz uzak duruyorum. Fragmanda gördüğüm kadarı ile, orada hükümet kadın değil , klasik Demet Akbağ var . Benim gördüğüm bu. Hükümet kadını göremedim fragmanda. Eyvah eyvah'da süperdi Demet Akbağ. (Eyvah eyvah demişken, cd'lerimi yeğenlerden alsam da yeniden izlesem , seviyorum o filmi .İlkini çok sevdiğim bir aradaşımla izlemiş ve kahkahalarla gülmüştük. Belki de o anılardan dolayı seviyorum daha çok.) Neyse  izleyenlerin yorumuna göre yeniden değerlendiririm Hükümet kadını.  FRAGMAN

18 Ocak'ta Şahan Gökbakar'ın Celal ile Ceren adlı filmi vizyona giriyor. Vizyona girecekler içinde kesinlikle izlemeyeceğim film. Fragmanına bile tahammülüm yok , o derece yani.!!

Bunca şeyi okudunuz, nefis köpüklü bir cappuccino'yu  hak ettiniz. Ben bu aralar fena halde, Nescafe'nin mini poşetlerdeki şeker ilavesiz cappuccino'suna dadandım. Size onu övecektim, görselini ararştırırken  bir de ne göreyim, benim sevgili arkadaşım Gilan, ağaçlar.net sitemizde normal nescafe ile evde yapabileceğimiz bir pratik cappuccino  tarifi vermiş. Tarifi görünce Gilan'ı özlediğimi fark ettim. Şimdi ilk iş ona mesaj atmak olacak. Ve bu tarif çok işime yaradı doğrusu.


Bakın evde pratik olarak nasıl yapıyoruz, gördüğünüz bu bol köpüklü  cappuccino'yu. TIKTIK

Bundan sonra bol bol, benim çekmiş olduğum fotoğraflardan ve düzenlediğim fotoğraflardan göreceksiniz blogda. Çünkü bu ara can sıkıntımı onları düzenleyerek, üzerlerine yazılar ekleyerek, filtreler uygulayarak  ya da fotoğraf sitelerinde kendi fotolarımla birleştirip yeni fotolar ortaya çıkararak geçiriyorum. 

                                            Hepimize şahane günlerle dolu bir hafta olsun. 

Kimden ikikumtanesi


11 yorum:

  1. Senem Diyici'yi ilk kez duydum.İlk fırsatta dinleyeceğim.Notlarımın arasına aldım kendisini.

    cappucino tarifini de yazdım bir kenara.paylaşımın için teşekkür ederim.
    Emre Aydın'nın şarkılarını sevdim ama konserinden pek keyif almamıştım.Duman'ı ise keyifle dinliyorum.
    Anna Karenina ve Sefiller gibi filmler Uşak'a gelmiyor,izleyici bulamadığı için.
    Hükümet Kadın filmini Demet Akbağ'ın konuk olduğu bir sohbet programında duydum.Gitmeyi düşünmüyorum.
    Celal ile Ceren adlı Şahan Gökbakar imzalı filmler bana hitap etmiyor.
    Elazığ'da kullanılan bu yöresel deyişlerin bazısı buralarda da kullanılır.Mahna,cıscıbıl gibi:-))
    Sergiyi de bir kaçamağım sırasında gezerim artık..
    Bu keyifli ,dolu dolu içerikli yazın için teşekkürler:-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Aydın'ı izlemedim. Şarkılarını beğeniyorum bende.
      Zevklerimiz benzeşmiş Şahan ve Demet hususunda.
      Bu dolu dolu yoruma ben teşekkür ederim Şükriyecim :)

      Sil
  2. çok hoş bir blog sevdim
    ben ünyeliyim guruta başka bir şey söylenirdi ama hatırlayamadım
    yengem yapardı
    yöresel sözleri arada ben de kullanırım arkadaşlarım şaşırır
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Maviş anne :)Ben de senin blogunu sevdim. Gurut doğuda kullanılıyor sanırım daha çok.

      Sil
  3. Merhaba sevgili Füsun'cum, yine şahane bilgilerle dolu yayın paylaşmışsın. Ne çok şey öğreniyorum sayende.Ve kimbilir ne çok yayınını kaçırdım geçtiğimiz günlerde..İlk fırsatta geriye doğru okuyacağım seni. Sevgilerimle..İyi haftalar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beraber öğreniyoruz bir çok şeyi Vuslatcım. Paylaşmak çok güzel. Okursun fırsat buldukça. Yorumlarını özlemişim.

      Sil
  4. Füsun senden fotoğraflarla daha da güzel artık seni okumak.
    Şılomu patlatmak :) ne kadar ilginç sözler :)
    Açıkçası Cappuccino'mu kendim yapmayı isterim bende. Hemen bakıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şılom bana da çok ilginç ve çok komik geldi Aslıcım :) Capuccino deneyemedim henüz bende.

      Sil
  5. Gurutu bilmiyordum, çok ilginç!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben dee. Ne güzel yiyeceklerimiz var dimi, ne kadar zengin çeşit.

      Sil
  6. Senin bloğuna ne zaman gelsem taze haberlerle karşılaşıyorum. Türk filmleri benim de ilgimi çekmiyor işin doğrusu. Sektör büyüdü ama hala avuç için kadar insan film yapıyor, ötesi yok...

    YanıtlaSil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...