Cumartesi, Ocak 05, 2013

Yeşil terapi


Ankara karlı bir sabaha günaydın dedi. Füsun bu durumdan oldukça hoşnut. Cam önündeki yerini aldı ve hem izleyip hem de sizlere bu paylaşımı hazırlıyor. Kar gün içinde şiddetini artırır ve tutarsa yolculuk gizli cennete olacak. Fotoğraf çekmeye.

Psikolojik bir terim olan ve genelde bir uzman eşliğinde yapılan, kişiyi iyileştirme çalışması desem uygun olur mu acaba terapi için. Bazen de bir uzman olmadan, hepimizin zaman zaman kendi kendine uyguladığı, kişinin  kendisini rahatlatmak için yaptığı  bazı uygulamalardan oluşabiliyor.. Mesela ben kendime sık sık uyguluyorum. Kar izlemek benim için şahane bir terapi. Çayımı yada kahvemi alıp, sevdiğim bir müzik açıp, cam önündeki koltuğuma bir kedi gibi kıvrılarak oturup, bir süre sadece yağan kara odaklanarak izlemek, benim için şahane bir terapi. O sırada kendimi günlük streslerden, gelecek kaygılarından uzak tutmaya gayret ediyorum tabii ki. Yoksa bir anlamı olmaz. Ve bir çay içimi de olsa rahatlıyor, huzurlu oluyorum. Bunun bana olumlu katkılarına da çok inanıyorum. Bunun gibi bir kaç terapi seansım daha var.

Terapide çeşit çeşit tabii ki ve son günlerde oldukça popüler olan,tıp alanında da sık kullanılmaya başlayan bir çeşidi de "yeşil terapi".  Araştırmalar insanın içinde yaşadığı fiziksel çevrenin, sağlık ve mutluluğu açısından son derece önemli olduğunu tespit etmiş. Bu tespitler, doktorları,mimarları ve peyzajcıları bir araya getirmiş ve terapi bahçeleri oluşturmaya başlamışlar. Şimdi çalışmalar yapıyorlar , insanı iyileştiren terapi bahçelerinin nasıl olması gerektiği hususunda.
Bu konudaki ilk ciddi araştırmayı psikolog Roger Ulrich yapmış. 1984 yılında Science dergisinde yayınlanmış. Bahçe ve doğada zaman geçirmek çok zaman,  ameliyat sonrası iyileşmenin, enfeksiyonların iyileşmesinin ve diğer bazı hastalıkların iyileşme sürelerinin daha çabuk olmasında etkili oluyor.

Kalp ameliyatı geçiren 160 hasta ile yoğun bakımda bir çalışma yapılmış. 6 farklı resim kullanılmış bu çalışmada. 3 tanesi çeşitli doğa fotoğrafları,bir soyut resim, bir boş duvar ve bir beyaz levha. İnceleme sonunda , yattıkları yerden ağaçlı dere resmine bakan hastaların, daha düşük dozda ağrı kesiciye ihtiyaç duydukları gözlemlenmiş. Ve diğer hastalara göre daha sakinlermiş. Bu terapi tüm hastalıkları tek başına tabii ki iyileştirmiyor fakat ağrı seviyesini azaltıyor, stresi hafifletiyor ve bazı durumlarda iyileşme sürecini  hızlandırıyor. Ve şimdilerde hastanelerde terapi bahçeleri oluşturulmaya başlandı. Konu ile ilgili anlatacak, yazacak daha bir sürü şey var elbette, fakat nette uzun okuma yapamayan ben yeterince uzun yazdım zaten. Burada noktalayıp sizi daha öncede paylaştığım nefis bir doğa gezisi ile "yeşil terapi" uygulamanız için başbaşa bırakıyorum.

İstediğiniz lisanı seçip geziye başlayabilirsiniz. Yüklemesi biraz zaman alıyor bekleyiniz. Video başlayınca çarpı işaretlerini tıklayarak, kuşların seslerini duyup bilgi alabilirsiniz. Sağ tarafta bulunan next'e basarak ormanın değişik alanlarını gezebilir , dere başında konaklayıp derenin şırıl şırıl sesini dinleyebilirsiniz. Ben bugün gölde konakladım. Yeşilin yanında mavi de beni rahatlatıyor.

Hafta sonunuz  keyif içinde, mutlu ve huzurlu geçsin. 

Ormanda yürüyüp , kuş sesleri dinleyerek rahatlayın





14 yorum:

  1. Evet ama şimdi bitti, eridi bile :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ebrucum. Çankaya'da ara ara yağıyor ama çok azcık. Mesela şu anda da güneş açtı :))

      Sil
  2. Merhaba Fusun,
    Blogunu yeni kesfettim, resim calismalarina ve fotograflarina bayildim.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Jesmi, mutlu oldum :)Teşekkür ederim beğenine. Her zaman beklerim.

      Sil
  3. Dün akşam haberlerde dinleyince Ankara'ya kar geliyor diye, aklıma sen düştün. Dedim güzel fotoğraflar gelir şimdi :) Biz de yarın için İstanbul'da bekliyoruz bakalım.. Geçen haftalarda yağdığında hiç dışarı çıkıp, fotoğraf çekemedim. Bu sefer güzel yağarsa bende atacağım kendimi dışarı inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda günlük güneşlik Ankara.İstediğim gibi yağdığında hemen fotolar gelecek Sedacım. İstanbul'da kar pek tutmaz ama belki senin oralarda tutar. Bekleriz fotoları.
      Eve dönüşünü okudum, mesaj yazamadım. Her şeyde bir hayır vardır. Yeterki sen iyi ol .

      Sil
  4. bizde kar yok ''yağacakmış yarın'' söylentisi var.Bende cam güzeliydir kar yağarken, birde bulutları seyretmeyi terapi sayarım, bayılırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulutlar ah o bulutlar. izlemeye doyamıyorum. Evimizde buna çok müsait nereye baksam gökyüzünü görüyorum ve hayranım.
      Bizde de sabah şaka yaptı sanırım, sonra hiç bir şey kalmadı. Umarım yağar yarın ve izlersin sende.:)

      Sil
  5. ah ah yerinde olmak isterdim. elimde kar romanıyla. Terapiyle ilgili söylediklerine katılıyorum. İnsan yeşilin içinde daha fazla doğadan oluyor. Tam yaşamın ortasında ve doğa ana iyileştirmeyi hızlandırıyor. paylaşım için ayrıca teşekkürler.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o kitabı yarıda bırakmıştım Zeynepcim. Orhan Pamuk her ne kadar nobel almış bir yazar olsa da , ben okuyamıyorum onun kitaplarını.
      Doğayla iç içe olmak çok güzel çokk.

      Sil
  6. sayende ormana girdim gece gece. su ve kuş
    sesine bayılırım. blogları bu sesler eşliğinde
    geziyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohh ne güzel Buketcim. Belki pelin'de hoşlanır bu geziden .

      Sil
  7. kar ve foto da iyi.

    yeşil terapi evet doğrudur bence de.
    bak o ağaçlar bir de deniz kenarında olsun veya nehir olsun.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Videoda dere var ya, bayılıyorum ona şırıl şırıl.

      Sil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...