Çarşamba, Ekim 09, 2013

Obento

Japonlar hakkında bilgi gördüğüm zaman mutlaka okuyorum. Değişik alışkanlıkları hoşuma gidiyor. Sergül'ün blogunu da bu yüzden zevkle takip ediyorum. Yolun Neresindeyim blogunun adı. Bugün paylaşacağım bilgiyi onun blogunda görmedim ama işin içinde Japonya olunca aklıma Sergül geldi. Yoksa okumuş muydum onun blogunda da , unutuyorum... 

Obento terimi internet gezintisinde çıktı karşıma. Görüp bildiğim şeylerin adını bilmediğimi fark ediyorum çok zaman. Bu da onlardan biri. Her şeyi bilmek tabii ki mümkün değil ama öğrenmeyi seviyorsanız beraber öğrenebiliriz. Zaten blogumun amaçlarından birisi de buydu, öğrendiklerimi paylaşmak.

Obento (ya da bento ) Japonca'da kutulanmış yemek anlamına geliyor. Japonlar bu kutulanmış yemekleri her yerde kullanıyorlar. Okulda, işte,piknikte vs,vbg.. Bizde pek yaygın değil bu alışkanlık. Ama ben hatırlarım çok eskilerde ablam okula sefer tası ile yemek götürürdü. Babam da bazen işe giderken. Kısacası evimizde bir sefer tası mevcuttu. Sonrasında kantinler, restoranlar yaygınlaşınca bizim kültürde bu alışkanlık kayboldu. Obento'nun sefer tasından ve beslenme çantalarından farklı özellikleri var. Bir kere mutlaka haşlanmış pirinç var içinde. Buna da "onigiri" deniyor. Zevke göre onigiri'nin yanına ilave edilen ek  yemeklere de "okazu" deniyor. Okazu, taze ya da pişmiş sebzeler, meyveler ya da et gibi yiyeceklerden oluşuyor. Obentonun saklaması buzdolabı gerektirmeyen yiyeceklerden oluşması önem arz ediyor. İdeal bir obento hazırlamanın şartları var. Yarısı pirinç,kalan kısmın 1/3 ü et ya da balık, 1/2 si ise sebze ve meyveden oluşursa bu ideal bir obento oluyor. Tüm bunlara ilave olan ve işin en şirin kısmı ise, hazırlanan obento'nun görselliği. Özellikle çocuklar için çok şirin şeyler hazırlanıyor. Elma tavşanlar, havuç çiçekler vbg. Ve Japonya'da sırf bunun için hazırlanmış web siteleri var. Bu hazırlanan tabaklar sanat eseri gibi valla. Genellikle anneler hazırlasa da marketlerde de satılıyor obentolar. 



foto kaynak

Yemekte süslemeyi ben de çok severim ama bilgim kısıtlı. Ancak domates ve limondan gül yapabiliyorum. Arkadaşlarımda, özelliği pek obento gibi olmasa da , çocuklarına değişik sunumlu tabaklar hazırlıyorlar.   Web sitelerini biraz dolaşıp kendime bir obento hazırlayacağım. Özellikle pembe pilav fikri hoşuma gitti. 

Benden bu kadar, çocuklarınıza, eşinize, sevdiklerinize değişik bir tabak hazırlamak isterseniz bu siteleri inceleyebilirsiniz. Varsın obento olmasın, bizimkinin adı da sana önem veriyorum tabağı oluverir.
Olamaz mı ? Olabilir....

http://www.aibento.net/2011/03/pink-panda-bento/

http://www.e-obento.com/mainichi-Frame-set.htm

http://tsuboya.ekiben.or.jp/type/shokado/2012/10/001604.html

http://www.aibento.net/

Bunlarda obento kutuları
http://www.jbox.com/category/820/sales

Bu da pembe pilav tarifi
http://www.nasilyapilirtarifi.net/pembe-pilav-nasil-yapilir-tarifi-5013.html

1 yorum:

  1. sayende öğrenmiş oldum, valla süsleme kısmı bir tencere yemek yapmak kadar sürüyordur. çocuk olsam ve beslenme çantamdan her gün bunlar çıksa çok mutlu olurdum. ama yine de çiğ balığa mesafeliyim

    YanıtlaSil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...