Perşembe, Mayıs 22, 2014

Bahar depresyonu

Havalar bahar havasından çok sonbahar havasını andırmakta. Hafif giysilere geçmeyi beklerken daha da kalın bir şeyler arar oldum evde. Memleketimin hali gibi kasvetli , soğuk, ürkütücü bir sabaha açtık bugünde gözümüzü Ankara'da. Hava bu sabahta kurşun gibi ağır. Bayağı üşüyorum şu anda. Dışarılar evlerden daha sıcak. Ama her şartta gönlümüz biraz soğuk. Malum bahar depresyonu denen bir gerçekte var ki, bu kasvetle beraber daha bir depreşebiliyor. Bahar yorgunlukla birlikte gelir genelde. Sanırım vücut bütün kış güneş enerjisiz kalınca, yazın biriktirdiği enerjiyi tüketmiş olarak bahara ulaşıyor. Yeniden güneşle buluşup enerjiyi şarj etmek gerek acilen. İşte güneşte geç gösterince kendini, azalmış hatta tükenme noktasına gelmiş depodaki enerji de şarj olamayınca, bir sürü belirti veriyor vücut. Ve diyor ki, şarj et beni yeniden. Nasıl belirtiler bu depresyon belirtileri  ?


İştah ve uyku düzeni bozuluyor.
Halsizlik günlük işleri yapmanızı bile etkiliyor, yerinizden kalkmak istemiyorsunuz.
Sinirlilik, korku ve nedensiz gözyaşları günde bir kaç kez yokluyor sizi.
Bedensel şikayetler ve ağrılar baş gösteriyor.
Umutsuzluk, sürekli kendini üzgün ve boş hissetme gibi bi haller oluşuyor.
En çokta n'oldu bana böyle gibi sinir bir hale giriyor insan. Bunaldım , çok bunaldım falan diyorsunuz. Ayyy kaçıp gidesim var buralardan, bu hayat çekilmez diyenler de oluyor. Zaten sürekli "ne olacak bu memleketin hali" demekten bahar depresyonumuz iki katına çıktı bile. Peki napıcaz ?
Ya doktora danışıp ilaç alıcaz ( artık kimse doktora danışmıyor, herkesin evinde, cebinde depresyon ilaçları zaten mevcut, herkes kafasına göre başlıyor, bırakıyor kendini tedavi etmeye çalışıyor ) ya da güneş ışığına benzer şekilde ışık yayan bir ışık kaynağının altında , sabah erken saatlerde, her gün  yarım saat oturacağız, ya da güneşi gördüğümüz an sokağa fırlayıp mümkün olduğunca güneş ışığı alacağız vücudumuza. Hiç biri fayda etmediyse zaten iflah olmazsınız ..Şaka şaka...
Ben kendi depresyonuma iyi gelecek şeyleri şöyle bir düşündüm ve ona göre bir şeyler yapmaya karar verdim. Bol bol resim yapıyorum, Cnady Crash oynuyorum, güzel havalarda bahçeye kaçıyorum , güzel fotoğraflar bakıyorum, yeşile çok bakıyorum ve "iyi gelmez mi hiç deniz havası" diyerek, yakın tarihte kısa bir seyahat düşünüyorum. Sebebi belli olduğu için, bahar depresyonu yaşadığım için ,güneşli günler gelince geçecek bu durum onu da biliyorum. Hepimize bol güneşli günler o zaman .

2 yorum:

  1. Halen depresyondayım, hava karardıkça içim kararıyor, fb'da twittera bakınca daha fenayım :( Başka bir şey denediğimde daha kötü oluyorum fakat hiç bir şey yapmamakta bir o kadar sıkıcı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güneşli günlere az aldı, geçer o zaman :)

      Sil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...