Cumartesi, Mart 24, 2018

Radio Taiso

Yaşama ayak uydurmak için kendinizi sürekli güncellemek zorundasınız. Yoksa bir anda çok uzağa düşebiliyorsunuz. Öyle bir çağdayız işte. Ve, yaşama yüksek kalitede devam edebilmek için sürekli hareket halinde kalmalısınız. Bir kez durdunuz mu devam etmek güçleşiyor. Hastalıklar durgun vücutları çok seviyor. O yüzden ne demişler , harekette bereket vardır.

İkigaı adı kitabı okurken öğrendiğim , henüz uygulamaya geçmediğim , en kısa sürede sabah programıma dahil edeceğim  hareketler zincirini siz de bilin istedim. Radio Taiso . Vücudun esnekliğini artırmaya yönelik bir egzersiz programı. Özelliği şu, bir radyo kanalından her gün belli saatte çalan, Radio Taiso  müziği eşliğinde yapılıyor bu hareketler. İlk olarak  Amerika'da bir radyo kanalında yayınlanmaya başlamış. Pek rağbet görmemiş ve öylece kalmış. Daha sonra 1928 yılında Japonya'da imparator Hirohito'nun taç giyme töreninde kutlama amacıyla başlamış bu akım. Japonlar sevmiş bu uygulamayı. Sonrasında topluca yapmaya başlamışlar. Hatta bir mecburiyet halini almış. Şimdilerde o mecburiyet yerini tercihe bıraksa da,  bazı okullarda, iş yerlerinde toplu halde  halen uygulanmaktaymış. Hareketleri yapmak için belirli bir mekan yada alet gerekmiyor olması oldukça cazip. Kulağınızda müzik  olduğu sürece her yerde  uygulayabilirsiniz. Japonya'da 100 yaş üzeri ve mutlu insanların çokça bulunmasının sebeplerinden birinin de bu tür egzersizler olduğu söyleniyor İkigai adlı kitapta. 

Sabahları ev halkı uyandığında hep birlikte uygulamak istersiniz belki diye size , şuracığa videolarını yerleştiriyorum. Gerisi size kalmış.








İlle ayakta yapmanız gerekmiyor. Yaşınız uygun değilse , ayakta duramıyorsanız, engeliniz varsa oturduğunuz yerde de yapabiliyorsunuz. TIKTIK


6 yorum:

  1. Bu sayfadan güzel şeyler öğreniyoruz. Kültür fizik hareketleri insanı rahatlatıyor. Mutlu ediyor mu o biraz şüpeli herkese göre değişir. Mutluluğu sadece kültürfiziğe bağlamak eksik olsagerek. Esas olan bu açılan kapıran girebilmek. Ruhun olgunlaşması için kadim değerlere de sarılmamız gerekir. İnsan duygusuyla, düşüncesiyle ve işlediği fiilleriyle iyilik yolunda gayret etse herkesin yüzü tebessüm eder. Spor sadece bir araç. Beyni de, zihni de çalıştırıyor. ruhumuzu da okşuyor. Bizi vesveseden koruyor. Dertlerimizi de dertlilerle paylaşmak gerekiyor. İki negatifden de bir pozitif elde etmek mümkün olabiliyor. Paylaşımlarınızdan istifade ediyoruz ve feyzalıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözlerinize katılıyorum, iyilik yolunda çalışabilse beyinlerimiz ne hoş olacak. Ve ne mutlu bana, beğeniniz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Basit ve bir o kadar yararlı hareketler... Her sabah alışkanlık haline getirmek için çalışmalara başlıyorum yarın sabahtan itibaren. Teşekkürler yayın için :) Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapabildiniz mi acaba ? Ben bu sabah denedim ama hareketlere yetişemedim. Kolum bi yana gidiyor ayağım bi yana, oryantasyon sorunu yaşadım şahsen. :) Bir kaç seferde başarırım herhalde .

      Sil
  3. bi de bu mu çıkmış :)

    YanıtlaSil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...