Perşembe, Aralık 01, 2011

Aşure günü



5 gün önce Muharrem ayına girmiş bulunuyoruz. Bu ay içinde aşure yapmak geleneklerimiz arasındadır. Aşure, Arapça da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiş. Muharrem ayının
10 ncu günüde aşure günü olarak biliniyor. Bu günde Hz. Hüseyin ve beraberindekiler Yezid tarafından Kerbela da şehit edilmiş.

Hz. Hüseyin ve beraberindekiler mücadele esnasında aç ve susuz kalmışlar. Hal öyle olunca, ne yapalım diye düşünürken, herkes yanında kalan son erzağı birleştirmiş ve bir aş yapmışlar .Böylece aşure oluşmuş. İçindeki çeşitlilik buradan gelmekte demek ki.

Büyüklerimizden gelen bir adet olarak biz de Muharrem ayı içinde aşure pişiririz. Türk toplumunun paylaşımcı güzelliklerini seviyorum. Aşure ve kurban da  geleneksel paylaşım değerleri. Aşure pişirilince konu komşuya gönderilir, adettendir bu da. Ayrı bir sıcaklık, ayrı bir tebessümdür o. Komşu zilini çalarsınız. Kapı açılır. Tabağı uzatırsınız. Komşu size gülümser ve "Allah kabul etsin " der. Bazen de sizin kapınız çalınır, bir tabak aşure ile.
Ben de sizin kapınızı çalıyorum bir kase aşure ile. Aşure ayınız mübarek olsun.

Aşure evin bereketini artırırmış. Mutlaka evde kaynamalı der annem. Derseniz ki ben aşure yapmayı bilmiyorum, artık kolayı var derim bende size. Çünkü bende bu şekilde yaptım. 20 dakikada tamam.


2 yorum:

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...