Cuma, Haziran 28, 2013

İlk kitabım

İlkokuldayım. Kaçıncı sınıf tam olarak hatırlamıyorum. Evimiz Maltepe'de bir apartmanın giriş katı. Yaz gelmiş. Okullar tatil olmuş. O zaman bu kadar araba olmadığı için ara sokakta olan evimiz son derece sakin. Ranza da yatıyoruz ablam ve ben. Ben üstte o altta. Pencere açık. Evimiz güneş almadığından dışarıdan nefis, serin bir rüzgar ve kuş sesleri geliyor. Vakit; çocukların öğlen uykusuna yattıkları vakit. Hiç uyumasam da imrendiğim öğlen uykusu. Yan apartmanda olan gazete bayiinden kendime bir kitap almışım. Okumayı o yıllarda çok sevmesem de, özenti içimde. Yaz tatilinde kitap okumak. Sırf bu özentiye cevap vermek için aldığım kitap elimde. Adını bugün net olarak hatırlamıyorum. Kırlangıçlı bir şey olduğu, üzerinde kırlangıç resmi olduğu aklımda kalanlar. Saklamış mıyım acaba o kitabı, bakmam gerek. İlkokuldayım ama aldığım kitabın içeriği boyumdan büyük. Belki ortaokul öğrencilerinin okuyacağı bir kitap. Sarmıyor tabii. Hepi topu o özenme ile 20 sayfa okumuşumdur. İkinci aldığım kitap Gümüş Patenler.
yine mi alsam acaba
Okudum onu. Ama minnacık kitabı belki iki yazda ancak bitirdim. Okumayı geç sevdim ben. Üniversiteyi bitirdikten sonra sevebildim ancak. Dayatmalara gelemeyen bir ruhu var galiba benim. Okul bitti, zoraki okumalar bitti ya, işte o zaman daldım ben kitaplar dünyasına.
İlk kitaplarımı kendim aldım. Ne seçeceğimi dahi bilmeden. Kapağındaki kırlangıç kuşlarının resmi  hoşuma gitmişti sadece. Oysa bugünlerde ana babalar araştırıyor, ilgileniyor ve bilgileniyor; bu şekilde çocukları için en uygun kitapları seçip, onlar için alıyorlar. Tabii çocuklar kendileri de alıyor, sadece ebeveynleri almıyor. Sadede gelecek olursak. Yaz geldi. Tatilde kitap okuma zamanı. Peki ne okuyacak çocuklarımız. Ya da biz çocuklarımıza ne okuyacağız. İşte duyduklarımdan size bir kaç öneri.

İlki; canım arkadaşım Psikolog Çiğdem Çalkılıç Taylor'un hazırlanmasında katkıda bulunduğu dergi. İş bankası Kumbara dergisi. İş bankası şubelerine uğramanız  gerek bunun için. Bir kumbara fonu hesabı da açarsınız belki çocuklarınız için.
İkinci ve daha sonraki bir kaç öneri yine psikologumuzun  önerisi. Kütüphanedeki Aslan. Uzun uzun kitap hakkında bilgi vermeyim. Kitapların altına linkler koyacağım. Bilgilere oradan ulaşabilirsiniz ilginizi çekerse.
Bu kitabı Çiğdemcim 1.ci ve 2. nci sınıf çocuklarına önermiş.
Bilgi ve alışveriş için tıklayınız
Yine Çiğdemimden iki öneri. Bunlar 4ncü sınıf ve sonrası için.
bilgi ve alışveriş için tıklayınız
bilgi ve alışveriş için tıklayınız
Şimdi sıra geldi medyada gözüme ilişen önerilere. Cumhuriyet gazetesi kitap ekinde bakın çocuklar için hangi yaşlara hangi kitaplar önerilmiş.
3-6 yaş arası için. 
Küçük filozof: Neden okula gitmek zorundayım. Bunun dışında serinin başka kitapları da var.
Bilgi ve serinin diğer kitapları için tık


10 + yaş için önerilen ise. İztanbul / Madolyonun Laneti Aysun Hacıoğulları
tık tık
13 + yaş için. Kediler ağlamaz / Melek  Koç
tık pık
Ve son olarak Gaye Dinçel'in bir önerisi var. Bunu büyüklerinde okumasını önermiş. Diyor ki " Çocukların yüreğinin nasıl attığını anlamak istiyorsanız ya da hatırlamak, mutlaka okuyun"
Çocuğum yok ama ben de okumayı düşünüyorum. Gaye Dinçel'in kitap hakkındaki özetini okuyunca beni cezbetti konu.
Kitabımız, Kiraz'ın Şarkıları. Kiraz kitabın kahramanı Lucie'nin kuşunun adı. Ne şirin bir isim.
İşte D&R daki kısa özet.

"Lucienin hayatı, anneannesini kaybettikten sonra büsbütün değişir. Anneannesiyle oturdukları çiftlik evinden taşınıp, şehirde babası, üvey annesi ve üvey kardeşiyle birlikte yaşamaya başlar. Çok sevdiği anneannesinden ona kalan yalnızca Kiraz adlı bir kuştur. Günlerini, kendisini anlayan tek dostu Kirazla geçirir. Lucie odasında Kirazın şarkılarını dinleyerek ve penceresinin önündeki ağacı seyrederek, anneannesiyle birlikte geçirdiği eski güzel günleri düşünür. Ama Lucienin keşfedeceği önemli bir şey vardır: Babası, üvey annesi ve üvey kardeşi de Lucieyi en az anneannesi kadar çok sevmektedir ve önünde onlarla geçireceği çok güzel günler vardır."


tık tık tıkkkk
Şimdilik bu kadar diyorum. Derseniz ki daha daha daha. İşte o zaman araştırır, bulur yine paylaşırım önerileri. "Çocuğunuza kitap hediye etmeyi unutmayın bu yaz tatili için" derim. Hatta, dedim ve gittim. Kendimi günün akışına bıraktım bile.



yine çocuk olsam, Kiraz'ın şarkılarını okusam ranzamda uzanmışken

8 yorum:

  1. Gümüş Patenleri görünce inanamadım...Senin aksine ben çocukken de feci okuyan biriydim ve taa o zamandan beride çok hızlı okurum..Benim dönemimde öyle çok fazla çocuk kitabı yok, her yaz ancak 3-4 tane kitap alınırdı bana ve Gümüş Patenlere nedense sapıklık derecesinde takıntılıydım. Hiç abartmadan diyebilirim ki her halde ilkokuldaki 3-4 yıl içinde minimum 100 kere çevir çevir okumuşumdur..Karar verdim en kısa zamanda bulup tekrar alacağım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap resminin altındaki linke tıklarsan hemen alabilirsin :) Ah keşke öyle hızlı okuyabilsem. Çok yavaş okurum ben. İmrendim şimdi.

      Sil
  2. Şimdiki çocuklar daha şanslı sanki.Çocuk edebiyatı çok gelişti.Çocuklarla etkinlik yaptığım yıllardan bir alışkanlık : bayılıyorum o kitapları okumaya:-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahanesin ve gerçekten şimdiki çocuklar şanslı. Cumartesi günü Kiraz'ın şarkılarını almak için uğradım D&R a ama onarda kalmamış. Bu yaz çocuk kitapları okusam diyorum bende .

      Sil
  3. Merhaba :)
    Çocukken okuduğum kitapların isimleri hep aklımda hiç unutmam. Şimdi bu Gümüş Patenler'i görünce yüzümde bir gülümseme oluştu :)
    Ve ayrıca listede çok güzel, bir kaç yere yollayabilirim direk bu postun linkini. Elimden geldiğince tanıdığım tanımadığım bütün çocukların kitap okuması için yardımcı oluyorum, çünkü çocukken okunan kitaplar çok önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gümüş patenleri yeniden okumak arzusundayım ben de. Şimdiki nesil pek okumuyor gibi geliyor bana , ne dersin ?

      Sil
  4. çocuk kitaplarına bayılıyorum. bizim zamanımızda yoktu bu kadar çeşit. kızıma aldıkça, bende okuyorum. 8 yaştayız henüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne şanslı kızın .Bize kitap alanda yoktu, pek fazla kitapta yoktu. Çocuk kitaplarına sarmayı düşünüyorum bende kışın :)

      Sil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...