Schweppes splash by Guy De Westelinck |
Çağımız sağlıklı beslenme çağı olarak girecek literatürlere herhalde. Sürekli empoze edilen şey bu. Şunu yemeyin, bunu içmeyin, şu sağlıklı, bu zararlı vs . vs. vs. O kadar çok ki. Tamam, sağlıklı beslendik, ömrümüz de uzadı, sağlıklı da yaşadık. Her ne şekilde olursa olsun yaşlanacağız. Bundan kaçış yok. Sağlıkla devam etmez ise, çok uzun yaşamak çağın hastalıkları ile pek de tatlı bir şey değil. Ömür uzadı tamam ama Alzheimer'a henüz bir çare bulunamadı, parkinsona da ve kaliteli yaşamayı engelleyen nice hastalığa da. Sağlıklı uzun yaşamak ise bence genlerle ilgili. Bir de yaşamı kaliteli devam ettirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Her ne olursa olsun, umudu hiç bir şekilde yitirmeden günü yaşamak en güzeli gibi geliyor bana. Benim dileğim, uzun değil ama sağlıklı ve nitelikli bir hayat yaşayarak veda etmek dünyaya.
Her gün yeni bir şey sağlığa faydalı etiketi altında sunuluyor bize. Aradan zaman geçiyor o," tu kaka" oluyor, başka bir şey faydalı deniyor. Tüm bunlara uyacak olursak işimiz var. Ailemdeki beslenme düzeninden her zaman hoşnut olmuşumdur. Felsefe şu; her şeyden ye az ye.
Bir de sağlıklı olarak sunulan fakat aslında pek de sağlıklı olmayan şeyler var. Bir kaç yazı okudum bununla ilgili olarak. Ne öğrendim. Her sağlıklı diye sunulanın o kadarda sağlıklı olmadığını. Mesela son günlerde sıkça önerilen tam buğday ekmeği. D vitamini eksikliğine sebep olabiliyormuş. Buyrun bakalım. Meyve suyu tüketmek çokta faydalı değilmiş, oysa posalı olarak meyvenin kendisini yemek daha sağlıklı imiş. Çok fazla su içmek böbrekleri yorabiliyormuş. Vücut su ihtiyacı duyunca beyne sinyal gönderirmiş ve gider suyumuzu içermişiz. Cebimizde su şişesi ile dolaşmaya gerek yokmuş. Tereyağ yemenin zararlı olduğu söylenirken, şimdilerde tereyağ yemek gerekli gibi söylemler mevcut. Hatta Canan Karatay teyzeme kalırsak bol bol yağ tüketmeliyiz. Yıllarca yumurta yedirmediler insanlara, şimdi yumurta yiyin diyorlar. Tüm bunların yanına bir de çağın yeni stres ve hastalığını eklersek tamam olacak. Gıda fobisi. Sağlıklı beslenme takıntısı bir zaman sonra hastalığa dönüşebiliyormuş.
Bu tür şartlanmalara girmeden, canımın istediğine göre yiyecek belirliyorum ben. Bugünlerde aşırı sıcaklardan dolayı pek bir şey yiyemiyorum. Salatalığı minik minik doğrayıp yoğurtla birleştiriyorum. İçine de balkonumda ki naneden bir tanecik koparıp katıyorum. Ve bir diş sarımsak. Yeme de yanında yat. E bu cacık diyeceksiniz. Eveeett cacık. Sadece su ve tuz yok içinde, katı cacık. İşte beni en ferahlatan yiyecek bugünlerde bu. Bir de yaz aylarında buzlu limonlu su takılırım . Bir dilim limonu kabuğu ile birlikte büyükçe bir bardağa koyup soğuk su ile birleştirince işte en güzel yaz içeceği. Tek sakıncası bol bol wc ziyareti. Limonun içinde bir madde yapıyor bunu diye düşünüyorum. Bakalım mı birlikte limon nelere iyi geliyormuş.
foto kaynak ve bilgi |
Kalbi ferahlatıyor, kanı temizliyor, ishale iyi geliyor, idrar söktürücü, karaciğeri rahatlatıyor, kolestrol düşürüyor, mikrop öldürücü, sivilcelere iyi geliyor, kansere karşı koruyucu özellikleri var, C vitamini kaynağı..
İsterseniz bir de video izleyip noktalayalım. Güzel püf noktaları da var. Bilgilenmek güzeldir, uygulamak özel.
CANIM HAYIRLI GÜNLER.
YanıtlaSilLİMONU ÇOK SEVERİM AYRICA BEYİNDE OLUŞAN ÖDEMİ ALIR:))) ONUN İÇİN BİR SU BARDAĞI SUYA BİR DİLİM KOYUP İÇMEK LAZIM SEVGİLER:)))
Valla mı . Bak beyin durumunu bilmiyordum Ayşecim. Teşekkürler. Sevgiler :)
Silsu konusuna katılıyorum, ne zaman 2 lt su için uyarısına uysam balon gibi şişiyorum resmen. Yalnız limonlu su olayınızı sevdim:)
YanıtlaSilGüzel bir yaz içeceği oluyor Mehtapcım. Buzlusu daha şahane. Hele limon birazcık beklerse bardakta daha da şahane. :)
Silsu ve limon iyi fikir. iyi bir kür olucak.
YanıtlaSilAfiyetler olsun şifa olsun Zeynepcim :)
Sil