Perşembe, Kasım 28, 2013

Transaksiyonel Analiz

Nedir diye sorarsanız , anladığım kadarı ile iyi bir şey diye cevap verebilirim. Neden anladığım kadarı ile diyorum çünkü henüz tam olarak anlayamadım. Geçen günlerden birinde Cem Mumcu' nun web sayfasını ziyaret ettim. 2012 yılında yayınladığı  bir yazısını okudum . Ben Ok'im, sen Ok'sin . Bir kitap tanıtımı. Mumcu'nun Okuyanus yayınlarından çıkmış, Thomas Harris imzalı bir kitap. İşte bu kitap transaksiyonel analizden bahsediyormuş. Kitabı aldım, bugün itibari ile okumaya başladım. Kişisel gelişim okurum ara sıra. Bir de bunu okuyayım bakalım. Böylelikle Transaksiyonel Analiz  kelimesi ile tanıştım. İyi de nedir bu TA di mi ?

Yaşam, kişiler, kişilik, gelişim , psikoloji  vbg...  gibi çok geniş bir alanda, insan davranışlarını açıklayan bir yaklaşım TA. Eric Berne tarafından geliştirilmiş. Okumak isterseniz kimdir diye BURADA Temelinde olumlu bakmak var ama sadece dünyaya olumlu bakmak yetmiyor, karşındaki insanı da kendini de, iyi yani "Ok" olarak görmek önemli. Bir de iletişime geçtiğin kişinin o anda kim olduğunu bilmek önemli. Yetişkin mi, ebeveyn mi çocuk mu ? Çoğunluğumuz başka hayatlar yaşarız. Kendi hayatını yazmak ve yaşamak çok kolay değildir. İstediğiniz işi yapmak bile kısıtlanmıştır genel olarak. Misalen ben ; kendi hayatımı yazabilseydim eğer tiyatro oyuncusu olmak isterdim. Ama ailemin yazdığı hayatı yaşadım işletmeci oldum. İşte TA , size kendi hayatınızı yazma ve yaşamak şansını veren bir yaklaşım. İçimizde bulunan yetişkin, ebeveyn ve çocuğu tanımamızı sağlayan bir kitap tutuyorum şu an elimde. Değişim için hiç bir zaman geç değildir. Kısıtlılık halinden sıkıldıysanız bu bir adımdır belki de. İçimdeki yetişkin, ebeveyn ve çocukla tanışmak istiyorum. şahsen. Siz de isterseniz diye paylaştım bu bilgileri. Bunları yazarken kimdim acaba ? Yetişkin mi, ebeveyn mi , çocuk mu ?


Konu ile ilgili makaleler okumak isterim diyenlere...
 tıktık



6 yorum:

  1. Bu konu bir ara benim de baya ilgimi çekmişti. Hatta istanbul da yaşarken, bu konunun eğitimini veren bir yer var, oradan eğitim almayı da kafaya koymuştum, ama gidemedim:(
    bu kitabı da ilk defa görüyorum, alınacak kitap listeme ekleyeyim ben de:) paylaşım için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lulu'cum keşke gidebilseydin. Biz de senden öğrenirdik hem. Rica ederim canım. :) 365 te kalmadı en sonunu ben aldım bilgine :)))

      Sil
  2. aaa okurum ki bunu. ismi havalıymış. iyi hava atılır.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oku ve blogunda tanıt bende senden özeti alayım. Bu ara kitap okumakta sıfırım. Başlayıp bırakıyorum. Ben bitirene kadar sen okur özetlersin. Hava atılırsa yanımda taşıyım :)))

      Sil
    2. Tımammm , yapıciğim :))

      Sil
  3. :) evet ön kapağı göstererek taşı.

    YanıtlaSil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...