Perşembe, Şubat 02, 2012

Roka'nın faydaları


Bahçemizde  tere , maydanoz, semizotu, marul  gibi yeşillikler yetiştiriyoruz yazın. Yukarıda gördüğünüz fotoğraflar yazdan kalan görüntüler. Roka denemedik galiba. Ya da denedik de ben unuttum. Genelde salata severim .Çok fazla yeşillik yiyen birisi değilim. Yani öyle sık sık, maydanoz, roka , tere bulunmaz soframda. Yan ürün olarak kullanıyorum . Son günlerde ise  fena halde rokaya takıldım. Sık sık roka yiyorum. Salatasını  değil. Yıkıyorum rokaları bir güzel, kesmeden, doğramadan , olduğu gibi koyuyorum çukur bir kaseye,  üzerine birazcık tuz serpiyorum, bolca da limon sıkıyorum. Sonrada afiyetle yiyorum yemekle beraber.  Baktım bu isteğim sıklaşmaya başladı, demek ki dedim vücudumun buna ihtiyacı var. Sonrada merak ettim acaba nelere iyi geliyor, faydaları neler  diye. Araştırdım hemen. Turpgiller familyasından, P ve K vitamini ve mineraller açısından zengin  rokanın faydaları nelermiş.

*İdrar söktürür..
*İştah açar ve hazmı kolaylaştırır.
*Karında biriken suyu boşaltır.
*Eklem iltihaplarını giderir.
*Safrayı boşaltır , sarılığı keser.
*Karaciğer ağrısını giderir.
*Karaciğer ve dalak hastalıklarında faydalıdır.
*Kanın temizlenmesine yardımcı olur.
*Cinsel gücü artırır.
*Öksürüğe iyi gelir.

Bu faydalarının bir kısmına bizzat şahit olduğumu anladım. Madde 1 kesinlikle doğru mesela. Ve roka sayesinde sanırım karnımın şişkinliği de hafifledi. Beğendim ben rokanın faydalarını. Sık sık yemeye devam edebilirim. Bu yaz bahçeye ekilecek tohumlar sıralamasına da alabilirim hemen.

Roka nasıl ekilir acaba dersek . 

Ekilecek alan önce bellenecekmiş. Sonra da tırmıkla bir güzel , toprağın üst kısmı inceltilip düzeltilecekmiş. En güzel yaptığım işlerden birisidir bu . Çok güzel tırmık çekerim.
Sonra toprağa 20 cm. aralıklarla paralel çizgiler çekilmesi gerekiyormuş. O da kolay. Onu da yaptıktan sonra , hazırladığımız bu çizgilere tohumları 1-2 cm. aralıklarla döküp, üzerini kapatıp, hafifçe bastırıp sıkıştıracakmışız. Roka 6- 8 günde filizleniyormuş. Fakat hasat olgunluğuna erişmeleri bir ayı bulabiliyormuş.  Çok aşırı sıcak ve soğuk sevmiyormuş roka. O yüzden sıcak bölgede ağaç altlarına dikmeyi tercih etmek gerekebilirmiş.
Şubat ayından itibaren ekilebilirmiş. Bu Ankara için çok uygun bir tarih değil. Mart sonu daha iyi olabilir bence. Hatta bazen Ankara için Nisan sonunu bile bulabilir. Ah o gece don olayları yok mu Ankara'nın. Her şeyi bir anda yok edebiliyor. Ve her şart tamam olup rokalar yetişince, köklere zarar vermeden günlük tüketim kadar kesilecekmiş. Bahçe olması şart değil, balkonda saksılarda da yetiştirilebilir. Hepimize afiyet olsun.

ROKALARA BASMAYALIM LÜTFEN


7 yorum:

  1. Ben etçil bi yasam formuyum rokanin tadı nasil acaba:))

    YanıtlaSil
  2. Denemelisin, süper. Azcık tuz , bol limon unutma :))

    YanıtlaSil
  3. Ya bi dakka şimdi bu güzel bahçe sizin mi çok kıskandım amaa...Yok yok çok güzelmiş yazın çok çok çok daha güzel olur eminim:)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler. Kışın gidemiyoruz, göremiyoruz zaten. Sizin ofisten karşı yakaya doğru bakarsan, belki rokaları görürsün bu arada :)) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Yaaa oralarda demek hımm çok güzel çook.Ankara için helede tam nefes almalık:)

    YanıtlaSil
  6. çok hoş :)
    banada beklerim www.kiriksemsiye.blogspot.com
    sevgiler

    YanıtlaSil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...