Kış uykusundan bir türlü uyanamadım. Gerçekten uyuyor muyum ? Hayır. Hatta keşke uyuyabilsem, belki daha çabuk uyanacağım. Ama kelimenin mecazi anlamını tam olarak yaşıyorum. Bezgin, bitkin, sevimsiz, ertelemelerle günleri birbirine ekliyorum. Halime razı olmayı neden seçmediğimi de çözmüş değilim. Madem olmuyor, bıraksana akışına. Elbet bir değişim daha yaşayıp daha aktif hale gelebilirsin bir gün. Geçtiğimiz günlerde ziyaretine gittiğim 102 yaşındaki akrabama, sağlıklı ve uzun yaşamının sırrını sorduğumda bana yediklerini saydıktan sonra, şöyle söyledi " hiçbir şey için üşenmedim". Bu bilgiden sonra , şu tembel halimi gördükçe "üşenmeeeee kalk hadiii " diye sesleniyorum kendime , ama nafile.
Uzun yaşamak gibi bir derdim yok ama sağlıklı yaşamak gibi bir büyük arzum var elbette herkes gibi. Ömürler uzasa da , hastalıklar kısalmadı ne yazık ki. Sağlıklı yaşlananlara imreniyorum. İnşallah bende öyle olurum.
İnetrnet sörflerim sırasında bir baharatla tanıştım. Daha doğrusu baharat dolabında uzunca bir süredir öylece duran zerdeçalın faydaları ile tanıştım. Bitkisel karışımlara fazla sıcak bakan bir insan değilimdir, kullanmamda genelde, yarar sağlayayım derken zararlı olabileceğini düşünürüm. Zerdeçalın baharat olması ve Dr. Hakan Güveli'nin bir videosunda önermesi dolayısı ile , kullanmaya başladım. Ne de olsa öneren iç hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanı bir doktor. Üstelikte fitoterapist. Bununla beraber hakkında daha çok bilgi edinmeye de başladım. Öncelikle nasıl kullanacağınızı söyleyim. İster bala karıştırıp sabahları bir çay kaşığı alın , ister yemeklerinize ilave edin. Ben bir çay kaşığı kadar zerdeçalı yemeğimin bir köşesine atıp öyle tüketiyorum.
Yararlarına gelince say say bitecek cinsten değil. Araştırmalarla kanıtlanan bir sonuca göre kansere iyi geliyormuş. Hem kanserden koruma , hem de yok etme özelliği var. Hindistan'daki gözlemlerde Alzheimer hastalığının az oranda olma sebebinin, fazla miktarda köri baharatı kullanımına bağlı olduğu düşünülmekteymiş. Körinin de ana maddesi zerdeçal. Bunlar çağımızın en önemli hastalıkları , o yüzdende yarar sıralamasında en başta onlar yer aldı. Sıra diğer faydalarında.
Karaciğer hastalıklarında karaciğeri güçlendiriyor ve toksinlerin atılmasına yardımcı.
Antioksidan özelliği var.
İçinde bulunan aktif madde Curcumin kansere karşı koruma sağlıyor ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelliği var.İltihap giderici, romatizmal hastalıklarda etkili.
Gaz ve idrar söktürücü.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Solunum yolu enfeksiyonlarına da iyi geliyor.
Kistik fibrozda fayda sağladığı tespit edilmiş.
Kistik fibrozda fayda sağladığı tespit edilmiş.
"Zerdeçal tozunun yaklaşık 1:30- 1:100 kadarı curcumindir. 1 silme tatlı kaşığı zerdeçal 3 grammış; ortalama 30-90 mg curcumin içerir.
200 mg/gün’lük dozlarda (yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı toz) zerdeçalın antienflamatuvar, antikanserojen ve antiaterojenik olduğu gösterilmiştir. Bilinen bir yan etkisi yoktur." deniyor BURADA
Nasıl bir şeymiş derseniz.
foto buradan |
Sonuç olarak araştırıp, dikkatli kullanmakta fayda var . Doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Çooook uzun zamandır bu baharatlara takmış durumdayım kafayı.. Kan grubu ve alkali beslenme haline de :) Ben buna ek bir çörek otu yağı ve bir dee zencefil öneriyorum :) Sevgiler
YanıtlaSilÇörek otunu ara sıra peynire falan ekliyorum o kadar. Yağına bakayım nasılmış :) Teşekkürler.
Silzerdeçal hep duyuom da du kullanayım berik.
YanıtlaSilbezgin bekireee :)
Ay evet Deep, nolucak bu halim benim :))
SilBu yazıyı görmem süper oldu. Ben de hafta sonu zerdeçal aldım ve çorbalara azar azar atıyorum. Hatta dün peynirli ekmek yaptım onun içine bile attım. Bugün de başka nerelerde kullanabilirim diye nette arattırmıştım. Şimdi bu yazıyı da görünce iyi ki almışım dedim kendime.
YanıtlaSilAfiyet olsun, şifa olsun hepimize. Ama doktora danışmayı unutmamak lazım yine de.
Sil