Ne komik bir adı var di mi? Bundan üç yıl öncede paylaşmışım bu tarifi. Neyse , tekrardan zarar gelmez diyelim bir kez daha paylaşalım. Bu haftayı yemek tariflerine ayırdık nasılsa. Bu tarif benim en sevdiklerimden. Defterimin yıldızlı tariflerinden. Yapılışı son derece kolay, yemesi de son derece lezzetli, keyifli.
250 gr. kıyma
1 adet kurusoğan
3 adet hazır yufka
2 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı süt
1 çay bardağından biraz az zeytinyağı
üzeri için :
1 yumurta sarısı
susam
çörek otu
Kıymayı az bir miktar su ile pişiriyoruz. Yufkalar bazen çok tuzlu olabiliyor, o yüzden kıymaya tuz koyarken yufkanın tuz oranını göz önünde bulundurun. Kıyma suyunu çekince bir yemek kaşığı zeytinyağ, ve ince doğranmış kuru soğan ve birazcık karabiber ilave edip, soğanlar ölene kadar kavuruyoruz. Üç yufkamız olduğu için göz kararı üçe bölüyoruz ki, eşit dağılım olsun.
Süt, yoğurt, yağ ve yumurtayı bir kapta iyice karıştırıyoruz. Bu karışım 3 yufka için. Daha fazlası için adetleri artırmanız gerekir.
Bir yufkayı seriyoruz. Hazırladığımız karışımın üçte birlik kısmını serdiğimiz yufkanın tamamına sürüyoruz. Çok ıslandı diye düşünmeyin öyle olacak çünkü.
Yufkanın dairesel kenar kısmının tamamına ,ayırdığımız birinci parça kıymayı dağıtıyoruz. Bıçakla ,artı ( + ) şeklinde yufkayı dörde bölüyoruz. Kıymayı koyduğumuz kısımdan başlayarak birinci parçayı yuvarlayarak rulo yapıyoruz. Dört parçayı da aynı şekilde yapacağız.
Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyor ve hazırladığımız börekleri tepsiye alıyoruz. Bir yumurtanın sarısını içine bir iki damla zeytinyağı koyarak karıştırıyoruz, fırça yardımı ile böreklerin üzerine sürüyoruz. Gül böreği olarak yiyecekseniz, üzerine susam ve çörek otu serpebilirsiniz. Sosyete mantısı olarak yiyecekseniz, susam ve çörek otuna gerek yok. Ama , çörek otu şifadır, bu yüzden ben her iki şekilde de çörek otu koyuyorum.
Böreklerimiz pişti. Şimdi sıra işin sosyete kısmına geldi. Sarımsaklı yoğurt hazırlıyoruz. Bir tavada 2-3 yemek kaşığı tereyağını bir miktar zeytinyağı ile birlikte eritiyoruz. İçine bir yemek kaşığı dolusu salça ilave ediyoruz ve salçayı birazcık çeviriyoruz. İçine iki kaşık kadar su ilave edip karıştırıyor, altını kapatıyoruz. Böreklerin üzerine önce biraz sarımsaklı yoğurdu, sonra da arzuya göre salçamızı döküyoruz. Hepsinin üzerine bir tutam sumak, birazcık nane koyup afiyetle yiyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.