Çarşamba, Mart 27, 2013

Bahçe günlüğü

Sonunda bahçe bakım zamanı başladı.. Bahçesi olmayanlar içinde evdeki çiçeklerin bakım zamanı şimdi. Budamaların yapıldığı, saksıların değiştirildiği, gübrelemelerin arttığı zaman. Tabii biz de yavaştan başladık bu işlere. Budamalar yapıldı geçtiğimiz  hafta. Yaşlı bir söğüt ağacımız vardı onu kestik tamamen. Kesildi ama yeni bir görevi var. Tabure oldu o artık. Söğüt agacı dikecek olursanız dikkatli olun, yerini iyi seçin çünkü kökleri inanılmaz yaramaz. Her yere  ulaşıyor ve tehlike yaratabiliyor. Su yollarını kapatabiliyor, boruları yıpratabiliyor, su depolarını ağ gibi örebiliyor.

Bahçe henüz pek renkli değil. Renklenmesi yakındır.
Kimden ikikumtanesi

Renksiz dedim ama doğa yavaş yavaş kendi renklerini sunmaya başlamış. Çakıl taşlarının arasında süper minik sarı çiçekler açmış. Çakıl taşının büyüklüğü ile kıyaslayın ve çiçeklerin minikliğini anlayın. Renk muhteşem . Nasıl güzel bir sarıdır bu tanrım. Bu çiçekler yolda açtığı için ne yazık ki üstlerine basmak durumunda kalıyoruz, çünkü seçenek yok. Üzülüyorum desem !

Kimden ikikumtanesi

Ve doğanın renklerinden bir başka minik güzel renk, ballıbaba. Onları yakından incelemek çok keyifli. Yakın plan fotolarını bu sefer çekemedim. Bir ara eski fotolardan bulup ilave edeyim. Bir çok faydası olduğu söyleniyor ama bitkisel ürünleri kullanmaya çok sıcak bakmıyorum. Bir yeri tamir edeyim derken bir başka yeri bozma riski yüksek geliyor bana. O sebeple bitki çayı da kullanmam çok fazla.

Kimden ikikumtanesi

Ve adını bilemediğim, bir kaç fikir aldığım ama tam olarak karar veremediğim otlar da çıkmış bol bol. Anneciğim bu otun yenebildiğini söylerdi ve toplayıp yerdik. Yine topladım. Eve getirince , yıkamak için elime aldım ve üzerinde yapışkan bir böcek gördüm. Bakamadım bile cıvık bişeydi :) Hemen poşetle balkona koydum. Sonra bir baktım ki otlar uçmuş gitmiş. Rüzgar o kadar sert esmiş ki poşeti almış götürmüş. Otların bir kısmı balkona dökülmüş. Kısacası yiyemedim. Zaten yiyemezdim de, gördüğüm o yapışkan hayvandan sonra. :) Bunca yıldır bahçemiz var ama ben hala böceklere pek alışamadım sanırım.  İşte o otlar. Adını bileniniz var mı. ?

Kimden ikikumtanesi

Bahçeye gider gitmez ilk iş bir tur atmak oluyor. Hangi bitki ne durumda bakıyorum. İşte o bakış esnasında çimlerin içinde bu şirin salyangozu gördüm. Bir süre konuştuk kendisiyle,hal hatır sordum. Önce benden korktu, hemen kabuğuna saklandı. Sonra baktı ki pek bir şefkatle soruyorum hatırını, çıktı kabuğundan. İyiymiş, güneşli havayı görmüş kendini çimlere atmış benim gibi. Sonra bir poz istedim, kırmadı beni.

Kimden ikikumtanesi

Tur devam ederken komşu bahçedeki tavukları gördüm. İnsan beyni ne enteresan. Çocukluğuma gittim anında. Babaannemin bahçesinde kümes vardı. Tavuklar ve bide horoz . Küçüğüm. Üzerimde kırmızı bir  manto var. Kümesin kapısını açıp daldım içeri, tavuklara bakacağım. Yakınımda kimsecikler yok. Sayın horoz kardeş benim kırmızı mantoyu çok beğenince atladı üstüme bağıra çağıra. Balkondan benim durumumu  gören babaannem yetişti imdadıma da kurtardım paçayı. Meğer horozların kırmızı renge alerjisi varmış ve insanın gözüne saldırırmış. Bizde beslesek mi acaba bu yaz tavuk.?

Kimden ikikumtanesi

Bahçenin renklenme zamanı geldi dedim ya, hercai menekşe dikme zamanı geldi. Fideler çıktı. Bizde fidelerimizi aldık ve dikim işlemi başladı. Önce toprak karıştırıldı, yeni alınan saksılara menekşeler yerleştirilip nasıl tanzim edileceği, kaç adet dikileceği tespit edildi.

Kimden ikikumtanesi

Ve Özdemir abi eşliğinde dikim aşamasına geçildi. Yukarıda gördüğünüz tanzimi ben yaptım ve işim bitti. Bana fotoğraflamak kaldı.

Kimden ikikumtanesi

Dikim işlemi biten saksılar daha sonra yerine yerleştirilmek üzere  kenara alındı. "Güzel oldu beee" nidası ile Füsun bir kare fotoğraf daha aldı.

Kimden ikikumtanesi

Bu arada bir kahve molası verildi elbette. Kahvesiz olmaz. Ve mola sonrası saksılar yerlerine alındı, etraf temizlendi yıkandı, son poz fotoğtafta çekildi. İşte bahçe renklendi. Bakalım nasıl olmuş.

Kimden ikikumtanesi

İş bitince eve dönme zamanı  geldi. Eve dönünce de fazla açık havada kalmanın yorgunluğunu yaşadım. Oksijen çarpması , vücudun hamlığı derken baygın aygın bir gün devamı oldu. Bu yıl daha çok bahçe işi yapmam lazım. Hem kendimi oyalamak açısından, hem de vücudumu çalıştırmak açısından.

Yakın zamanda sizlerle, bu ay içinde bahçelerde ve evdeki saksılarda neler yapmamız gerekli onları paylaşacağım. Gününüz güzel geçsin.

10 yorum:

  1. Bahçene hayran oldum.Böyle bir yerde yaşadığın için çok şanslısın.

    YanıtlaSil

  2. uyyyy

    sevgili füsun;

    çok şanslısın biliyomusun
    ne güzel olmuşşş
    ne hoş bir bahçe olacak biliyomusun
    balkonundan sonra bahçende insanı cezbediyor
    ama emek veriyosun
    çokda güzel olmuş

    herşeye rağmen
    hayat çok güzel

    sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o her şeye rağmeni bi "hayat güzeldir" e çevirebilsek :)
      Sevgiyle Füsuncum:)

      Sil
  3. ne güzel !
    bahçeli postlara bayılırım. devamını
    bekliyorum dört gözle. biz de baya bir çalıştık bu
    haftasonu bahçede. saksılarında çok güzel!

    YanıtlaSil
  4. o beyaz saksıdaki menekşelerin maşallahı var,annem pek sever çiçekleri,görmesin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneciğini kocaman öp, tüm menekşeleri serelim onun yoluna :)

      Sil
  5. Bahçe günlüklerini okumaya bayılıyorum. Balkonun da haberler geçmeyi ihmal etme Füsun'cuğum.. :)) Beyaz saksıların harika! Her mevsim cifliyor musun onları gülüm sen? Her daim bembeyaz maşallah.. Menekşeler ekilmiş, söğüt gövdesinden tabureler yapılmış, salyangozlarla bile muhabbetler edilmiş ohh ohh daha ne olsun? :)) Yağmur suyunun aktığı oluk ta musluk mu takılı bana mı öyle geldi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balkonda henüz pek bir gelişme yok, çünkü henüz çokkk soğuk balkonum. beyaz saksılar yeni alındı da ondan öyle Sudecim. Musluk olukta takılı değil, hemen oluğun yanında takılı da öyle görünmüş fotoda. :))Senin bahçede neler var bakacağım en kısa zamanda ..

      Sil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...