Perşembe, Kasım 21, 2013

Askıda ekmek var

foto kaynak


Bir çoğunuzun belki duyduğu, gördüğü, uyguladığı bir etkinlik ama ben buna dün şahit oldum. Yoksa ben bunu görüp uygulamış mıydım. Unutkan oldum ben. Neye mi ? "Askıda ekmek var" geleneğine. Yürüyüşten dönerken, halk ekmek bayii camındaki yazı dikkatimi çekti. Askıda ekmek var. İtalya'daki askıda kahveyi duymuştum. Anladım durumu ama yine de bayiye sordum. Sistem hemen hemen aynı, madde ekmek. Bayiye, askıya ne kadar ekmek bırakmak istediğinizi söyleyip parasını ödüyorsunuz, daha sonra ihtiyaç sahibi kişiler o bayiden askıdaki ekmeklerden alıyorlar. Bizim bayii, parasını alıp, listeye adedi işliyor. Bazı yerlerde ekmek dolapları ayrılmış, alıp o dolaba koyuyorsunuz, bazı yerlerde de fırın önüne askılık koyuyorlarmış, aldığınız ekmeği poşetle oraya asıyorsunuz. Bayideki beyefendi, bu adetin Osmanlı zamanından kalma bir adet olduğunu anlattı.Sevdim bu uygulamayı. Belki sizin oralarda da vardır. Yoksa da belki yakınınızdaki fırına bu uygulamayı anlatır , katkıda bulunmuş olursunuz. Bu uygulamayı tanıtmaya çalışan birisi var. Furkan Çallıalp. Yüreğine sağlık. Bakın neler anlatıyor, kendisinden dinleyin. TIK 
Ve konu ile ilgili bir başka video TIK

İşte bu da bizim ekmek bayii
Gördüğünüz gibi benim sayfa başlığı resmim yine değişti. Bunalımda olan hanımlar bol bol kuaföre gidip,saç boyatır, saç kestirir, habire saçlarını değiştirirler. Sanırım ben de sayfa resmimi bu yüzden sık sık değişmeye başladım.. Malum yeni yıla az bir zaman kaldı, hindilerimi şimdiden besleyip büyüteyim dedim. Hindi ailesi bunlar. Evin miniği en tatlı yaramazı aynı zamanda. E harfimin üstüne tüneyiverdi.

 Bir de bu sabah uyandım, hemen başucumda yeni aldığım çerçevelere peçetelerden resimler kesip yerleştirdim. Çerçeveler kaçacak sanki. Gün geçtikçe tuhaf hallerim mi artıyorrr , bana mı öyle geliyor anlamadım henüz.

Güzel geçsin gününüz e mi ..

10 yorum:

  1. Bu uygulamayı İtalya'yı araştırırken duymuştum.Demek Osmanlı zamanında bizde de varmış.Ne kadar güzel.Umarım gerçek ihtiyaç sahipleri değerlendirir bu imkanı.Böyle güzel şeyleri okurken bile gözüm doluyor,iyi insanların varlığıyla rahatlıyorum galiba.
    ''Yeni alınan şey hemen kullanılmalıdır'' benim de prensibim.Sabahın körü akşamın geçi farketmez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz neden böyle olduk diye düşündürdü beni. Neden bu güzel gelenekleri bi çırpıda tükettik. ."Umarım gerçek ihtiyaç sahipleri değerlendirir bu imkanı" demişsin ya Hümeyracım, aynen ben de bunu düşündüm. Ne fena değil mi ?

      Sil
  2. Osmanlı zamanında olduğunu bilmiyordum. Buralarda da yapıyorlardı birkaç sene önce, sonra ne oldu bilmiyorum. İyi hatırlattın, sorayım ben de:)
    Çerçevelerin gayet hoş olmuş, böyle tuhaf haller bana da gelir zaman zaman:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Osmanlı zamanındaki bu gelenekleri araştırasım geldi Semicim. Ne güzelleri var kimbilir. Bu yeni halimizden hiç hoşnut değilim.

      Sil
  3. Çok hoş bi uygulamaa =)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir Osmanlı geleneği. İtalyanlar ve Fransızlar Osmanlıdan öğrenmiş askıda çay-kahve olarak uyguluyorlar..Daha nice güzel adetlerimiz var..Keşke tekrar hayata geçirsek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Vuslatcım, keşke , keşke eskinin kıymetini bilsek .

      Sil
  5. güzel geçsin tamam senin de "e".
    :)
    sırıtıp sırıtıp okudum ama.
    çok bi tuhaf oldun sen yaaa kikirikii.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evettt yaw çok çok bi tuhafım bu aralar :))

      Sil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...