Perşembe, Mayıs 17, 2012

Kanka alfabesi

Lise yıllarında,sıralar arası kağıtlar gider gelirdi. Birbirimize mesaj yollardık o kağıtlarla. Bir nevi SMS yaratmışız bilmeden. Bilmeden, çünkü benim lise yıllarımda cep telefonu yoktu. Hatta herkesin evinde telefonda yoktu. Ama mükemmel bir komşuluk vardı ve benim telefonum senin telefonun sayılırdı. Sıralar arasında dolaşan kağıt mesaj bazen öğretmen tarafından yakalanırdı. İşte o zaman yüzler kızarırdı. Kızarırdı çünkü genelde yazılanlar aşk mesajları olurdu. Ya sevgiliye yazılır, ya da yakın kız arkadaşa sevgili ile ilgili şeyler yazılırdı. Falanca bana asıldı, yada filancayı çok seviyorum gibi. Neden tenefüsü beklemezdik acaba bunları birbirimize söylemek için. ? Ne güzel saatler, ne güzel günlerdi. Yakalanma riskine karşı da kendi aramızda şifreler oluştururduk. Mesela harfleri başka harflerle değiştirirdik. A yerine K yazar, B yerine M yazardık. Bu şekilde cümleler kurardık ki , sadece şifreyi bilenler çözebilirdi yazılanları. Örnekleme yapacak olursak , KMLK = ABLA  gibi.
Zaman çok şeyleri değiştirdi ve geliştirdi. Cep telefonları çıktı, okul sıraları arası, kağıtla şifreli mesajlar dolaştırma eğlencesi sona erdi. Artık parmakları çalışıyor gençerin vızır vızır. Sms'ler uçuşuyor sıralar arasında.  Derste cep telefonu ile radyo programına katılan gençleri duyuyorum sık sık. Hoca derste ders anlatıyor ,onlar radyodan istek şarkı istiyor.  Şimdi teknolojik eğlenceler geçerli.
Gençler için, aralarında şifreli konuşmaya ilişkin teknolojik yenilikler de çıkmış tabi. Kanka alfabesi gibi. Kanka alfabesi bir web sitesi ve sizin için metni şifreliyor. Denemedim ama böyle bir site olduğunu facebook rekamlarında gördüm dün . Neden paylaştığıma gelince , hem böyle bir şey var bilgisini vermek hemde,benim gibi sizde lise yıllarınıza dönüp bir kaç mutlu ve gençlik heyecanı taşıyan dakika yaşarsınız belki diye .
Tamam sağolsunlar bu siteyi yapmışlar ama benim yüreğim, kağıtlara yazıp, sıralar arası dolaştırdığımız şifreli aşk mesajlarını düşününce daha çok ısınıyor. Lise yıllarıma geri dönme şansım olsaydı bir kaç günlüğüne. Ama sınavsız bir kaç güne döneyim mümkünse.



Detaylar için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
http://www.kankaalfabesi.com/

Hadi yormayım sizi :)   *Ü: z  Z: r  E: t S: b

5 yorum:

  1. Lise, orta okul da çok yapardım, teknoloji mağduru olmadım,=)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. ne güzel günlere götürdün beni..
    Masumiyet dönemiydi o..biz onu özlüyoruz sanirim

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir geçmiş yolculuğu. Ama şimdi deneselerde eskinin tadını alamazlar.

    YanıtlaSil
  4. Ayyy ne güzel günlerdi o günler. Aslında daha o zamanlarda facebook un temellerini atmışız. Ama sınavlar,tek tip kıyafet ıyyyy.

    YanıtlaSil
  5. Bizde çok yaptık İlknurcum, Çok da yakalandık :))

    Itırcım neden eskiyi çok özlüyoruz bir türlü çözemiyorum. Ama çok özlediğim zamanlar var. Dediğin sebeple belkide, masumiyet...

    Mehmet bey, şimdikiler hiç bir şeyden tat almıyor ki. Hemen tüketiyorlar her şeyi.

    İlahi Lilacım, facebook benzetmen hoş olmuş :)))

    YanıtlaSil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...