Pazartesi, Kasım 26, 2012

Hürrem Sultan


Foto kaynak :http://www.devtiyatro.gov.tr

Tiyatro sezonunu dün Hürrem Sultan adlı oyunu izleyerek açabildim sonunda. Biliyorum bir çoğunuza Hürrem'den fenalık geldi. Ben diziyi izlemediğim için hiç bir sorun yaşamadım. Oyun çıkışı nefis,sıcacık  bir aile toplantısına katıldım. Orada diziyi izleyen yakınlarımla bir sürü Hürrem kritiği yapıldı. Hürrem adından bu kadar çok bahsedileceğini bilse daha neler yapardı kimbilir.

Devlet tiyatrosunun bir çok oyunu gibi bu oyunda son derece başarılı idi. Oyun Orhan Asena tarafından yazılmış. Asena konularını tarihten alıp bunlara çağdaş yorumlar getiren bir yazar olarak anlatılıyor oyun kitapçığında. Oyunu izlerken bunu çok daha iyi anlıyorsunuz. Bazı yerlerde bugün aklınıza geliyor ve hemen örtüşüyor eski ve yeni.

Yöneten Serhat Nalbantoğlu. Oyunculuğunu çok beğendiğim biridir. En son, şahane oyun Genç Osman'da izlemiştim kendisini. Sahneye koyduğu oyunlardan Tek kişilik şehir, Gözlerimi kaparım vazifemi yaparım adlı oyunları da çok çok beğenmiştim. Bu da çok başarılı idi.

Işık tasarım Zeynel Işık tarafından yapılmış. Oyun çıkışı kitapçıkta ilk baktığım isim onun ismi oldu. Beni çok etkiledi ışık tasarımı. Ben buradayım diyordu resmen.  Bundan sonra büyük ihtimal kendisini ayırt edebilirim oyunlarda. Evet bu oyunun ışık tasarımını Zeynel Işık yapmış diyebilirim. Benden kocamannnn bir alkışşş ona.   Ellerine sağlık.

Giysi tasarımını Sevgi Türkay yapmış. Bizden bir alkışta o aldı. Her biri özenle hazırlanmış giysilerin ve gerçekten göz kamaştıran güzellikte ve uyumda idi. Kumaş ve renk seçimleri harikaydı. O zaman napıyoruz. Alkışşşşş.

Müzikler Can Atilla'ya ait. . Burada bir es yapacağım. Kabin hoparlörlerde sanırım bir sorun vardı. Müziğin sesi fazla açıldığında kulakları tırmalayan patlamalar oluşuyordu. Dolayısı ile Can Atilla'nın muhteşem müzikleri birazcık heba oldu. Bir Can Atilla örneği Aşk_ı Hürrem  İzleyin dinleyin

Oyunun konusu ise, adı Hürrem Sultan olsa da , Kanuni Sultan Süleyman'ın babalık ve devlet adamlığı arasında yaşadığı yalnızlık ve duyguları işlenmiş oyunda. Oğlu  Mustafa'nın katli ve yaşananlar üzerinde yoğunlaşıyor oyun. Tabii Hürrem'in entrikaları ve dinmeyen hırsı. Konu da güzel, konuşanlarda güzel. Oyun çıkışı düşünüyorsunuz ayrıca, Mustafa'nın katlinin  Osmanlı'nın kaderini değiştirdiği söylenir, Mustafa yaşasaydı neler olurdu acaba .?
Foto kaynak : :http://www.devtiyatro.gov.tr

Oyuncular hakkında bir şey yazmam mümkün değil. Hepsi birbirinden usta bir kadro. Hepsi mükemmel. Bir tek şey için bile gidilir bu oyuna . Sinan Pekinton'un o harika sesi ve yorumu için. Bir başka sesi ve yorumu atlamak ise asla olmaz. Mustafa'nın katlinde sahnede yankılanan Mustafa'nın can arkadaşı şair Yahya tarafından yazılan Medet şiiri Rüştü Asyalı tarafından öyle bir yorumlanmış ki, işte bu noktada göz yaşlarınıza hakim olmayı bırakacaksınız.

                                                Bilet bulursanız oyunu kesinlikle izleyin. 
foto kaynak: http://www.devtiyatro.gov.tr
Rüştü Asyalı'nın güzel yorumundan bir başka şiir paylaşayım sizinle.
Kanuni'nin Hürrem'e yazdığı şiir

Hepimize bol tiyatrolu günler.

8 yorum:

  1. Sevgili Füsuncum bende çok görmek istiyordum.. harika bir tanıtım olmuş. Çok teşekkürler.. Mutlaka gideceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuslatcım inşallah izlersin,beğeneceğini sanıyorum :)

      Sil
  2. benim Ankara'ya gelmem gerekiyor sergi,tiyatro derken...:-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gel tabii, çok güzel oyunlar var. Oralarda yok mu tiyatro merak ettim. ?

      Sil
    2. Kültür Müdürlüğü her sene anlaşma yapardı devlet tiyatrosuyla.O da yok bu sene.Bugünlerde bir tiyatro afişi gözüme çarpmadı:((

      Sil
    3. Gelir inşallah en kısa zamanda..

      Sil
  3. Her detayi ne guzel anlatmissin.ben de senin gibi dusunuyorum.hurrem dizisini izlemedigim icin bu oyundan keyif alabilirm

    YanıtlaSil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...