Cuma, Aralık 05, 2014

Günaydın

Ara sıra bazı yiyeceklere abone oluyorum. Mesela bir zaman sürekli kuru kayısı yiyorum, bir başka zaman kilolarca mandalina tüketiyorum. Vücudum kendi ihtiyacına göre yönlendiriyor beni sanırım. Bu aralar da yoğurda taktım. Normalde içine reçel koymadan yoğurt yiyemeyen ben , bol bol sade yoğurt yemeye başladım. Evet, eskiden pek yoğurt yemezdim, tek yediğim ve en sevdiğim , yoğurdun üzerindeki kaymak tabakası idi. . Sonradan o tabakanın yoğurt kaymağı olmadığını , bazı rivayetlere göre peçete, bazı rivayetlere göre de güllaç yaprağı olduğunu duyunca, ondan da vazgeçtim. 
İşte, bu aralar yoğurtla aşka başlayınca, kendi yoğurdumu kendim yapayım çabasına da girdim. Denedim olmadı, denedim olmadı , denedim oldu, denedim yine olmadı. Arkadaşlarım, babam , dalga geçmeye başladı. "Bi yoğurt yapmayı beceremedin, bırak deneme artık" dediler, ama yılmadım.

Sanırım ısıyı tutturamıyorum. Serçe parmağım yandı olmadı, yanmadı gene olmadı, yedi saydım yine olmadı. Kendimce bir yöntem geliştirdim bende. Yoğurdu mayalıyor, ağzı açık bir şekilde mini fırına koyuyorum. Biraz zaman geçtikten sonra bakıyorum durumuna. Bakıyorum ki hala süt gibi duruyor, hemen fırının ısısını 50 dereceye getiriyorum. Fırın 50 derece ısınıp sönünce de fırını kapatıyorum. Anında mayalanıyor o zaman. 

Bir önceki gün yaptığım yoğurt mayalanmadı yine. Fırını ısıttım yine olmadı. Evde maya için çok az ve sulu bir yoğurt vardı, anladım ki o yüzden başarılı olmadı. Yılmadım. O sulu yoğurdumsu şeyi buzdolabına kaldırdım, ertesi gün  sabah marketten yoğurt alıp , dolaptan çıkardığım sulu , mayalanamayan yoğurda ilave ettim. Fırını 50 dereceye getirdim , nı nı nı nııınn, anında tuttu. Ne demiştik, yılmak yok !

Bir arkadaşım yoğurdu mayaladıktan sonra ağzı açık bir şekilde buzdolabına koymamı ,bir gün beklemesini, böylece  daha sert bir kıvama geldiğini söyledi. Denedim , gerçekten sertleşiyor. Şimdi yoğurdum buzdolabında bir gün bekleyecek, ondan sonra afiyetle yiyeceğim.

Bu arada aklıma bir şey takıldı. Zehirlenmem dimi, bir gece dolapta bekletip, ertesi gün  ikinci kez mayalama yaptığım için ????

foto : Füsun T.

6 yorum:

  1. Selam, beni gülümsettiniz. Azminizi kutluyorum. Yoğurdum tutmadığı zaman sizin yönteminizi kullanıyorum.
    Bir de acele ediyorsunuz gibime geliyor (Çabuk açmayın en az 3 saat ). Normal yollarla bir gün yapacağınıza inanıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) yok yok acele etmiyorum, en az iki saat bekliyorum, bakıyorum hiç gelişme yok o zaman yapıyorum. ben de inanıyorum, bi gün olacak :))))

      Sil
  2. Bikaç deneme yapmıştım bi zamanlar, garip bi yoğurt olmuştu her seferinde...
    Oğluma bile hiç mayalayamadım düşün :)
    Senin taktiği deniycem bide, baalım tutacakmı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene bakalım , umarım olur. Sinir bi iş yaaa :)) Hiç kolay değil bence :)

      Sil
  3. Ben de taktım bu ara ev yoğurduna. Genelde pek tutturamıyorum. Fırında hiç denemedim gerçi..Ama yılmıyorum. Yılmak yok Füsun,mücadeleye devam :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mini fırını yakmadan , yoğurdu ağzı açık olarak koy, bekle. Eğer tutmazsa fırını yak :) Sistem bu :)) Tebiii ki yılmak yok , devam Esracım

      Sil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...