Cuma, Temmuz 05, 2013

Akçakoca


Untitled by Pierre Muller (pe_muller)) on 500px.com
Untitled by Pierre Muller

Yıllarrrr yıllar önce, iki aile, iki kaplumbağa araba ile yola çıkmıştık. Anne baba gencecikti, biz de minnak çocuklardık. Güle oynaya gidiyorduk. İki araba birbirini solluyordu zaman zaman. Kim öne geçerse diğerindeki çocuklar üzülüyordu. Beraber gittiğimiz ailenin çocukları erkek olduğu için daha çok etkileniyordu bu durumdan ve hep önde olmak istiyorlardı. Hatta babalarına neden bizim önde olduğumuzu soruyorlar ve şu cevabı alıyorlardı " Yaşar amcan zeytinyağ koymuş arabaya , ondan hızlı gidiyor". Çocuklarda bu duruma inanıp ille biz de koyalım diye vızırdanmaya başlamışlar ve bu aramızda yıllarca espri olmuştu. Bu keyifle yola devam ederken bizim arabanın sağ iki tekeri aynı anda patladı. Bir ucuz atlatma durumu yaşadık o gün. Bazı anılar hafızaya kazınır ya, buda benim aklıma kazınmışlardan biri işte.

Biz o gün Akçakoca'ya gidiyorduk. O günden sonra bir daha gitmedim . Gazetede bir yazı okudum yeniden aklıma geldi Akçakoca. Sibel Can Akçakoca Sky Tower otelde konaklıyor,tatil yapıyormuş. Sibel Can gelecek diye otel yönetimi Mısır'dan 500 ton kum getirip plaja dökmüş. Kumun özeliği beyaz oluşu ve ayakları yakmamasıymış. Hazır kumlar dökülmüşken yeniden gitsek mi diye geçirdim içimden. Sonra başka bir yazı okudum. Hava sıcaklıkları güneyde çok yüksek malum. Karadeniz  serin olduğu için Arap turistler artık buraları tercih etmeye başlamış. Suudi Arabistan'dan Trabzona direk uçuşların başlaması ile Trabzon, Rize, İkizdere, Ayder yaylası çokça tercih edilir olmuş. Doğal klimalı yaylalarımız. Dönelim Akçakoca'ya. Neler değişmiş, nereler gezilir diye ben minik bir araştırma yaptım. İlgilenmeyenler yazıya burada veda edebilir.

Ankara _ Akçakoca arası 275 km. İstanbul _ Akçakoca ise 243 km. Her iki tarafta ortalama 3 saat. Kumluk ve doğal plajlar olmak üzere 30 km'lik bir sahil şeridi var. İçinden Melen çayı geçiyor ve Melenağzı köyünden denize dökülüyor. Temmuz - Ağustos ve Eylül aylarında poyraz esiyor, ki bu da serinlik demek. Çok bunalırsanız kaçın Akçakoca'ya efil efil esen rüzgarla serinleyin. Nereleri gezebiliriz gidince acaba. ?

Kurugöl kanyon ve şelalesi. Merkeze 14 km. Yol asfalt. Ah kanyonlar, şelaleler ne güzel yerler.




















Sarıyayla şelalesi. Merkeze 10 km . uzaklıkta.



Aktaş şelalesi . Şehir merkezine 11 km uzaklıkta.























foto kaynak




Uzun plajlara sahip Akçakoca da, bir yan orman bir yan deniz. Benimde en sevdiklerimden birisi bu. Yeşil ve mavi iç içe olacak.


Ceneviz kalesi plajı Avrupa çevre eğitim vakfı tarafından Karadeniz sahillerine verilen tek mavi bayraklı plajmış.



Burası da dalgaların oluşturduğu yalıyarın olduğu , Yalıyar plajı.



Sıcaklardan bunaldım, yapacak bir şey bulamıyorum diyenlere belki bir fikir olur, bir hafta sonu kaçıverirsiniz.  Ben istiyorum, bakalım gidebilecek miyim. ?

**Foto kaynakları ve bilgiler : tık tık  ve tık tık

4 yorum:

  1. :))) valla hazır kum da gelmişke gidilmeli dediğin gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tertemizdir şimdi kumlarda. Belki ay doğarken Sibel Can'da bize bir kaç şarkı mırıldanır :)

      Sil
  2. Kum mu getirmişler!!!! Sky Tower otelini duymadım. Akçakoca`ya kadar gidilir de Ereğli`ye mutlaka uğramak lazım. Ereğli benim memleketim, Akçakoca`ya da çok gitmişliğim var elbet. Güzeldir, Karadeniz işte.
    Bu bilgi de benden gelsin: Akçakoca`da pide yenir, Bülent`in Yeri diye bir pideci vardır. Harikadır:) İstanbul, Ankara`dan hafta sonu için gelenler çoktur.
    Geçen hafta Ereğli festivali vardı. O civarda ne kadar insan varsa akın akın gelir, oraların en büyük festivali. Ben gidemedim. Bursa`da da festival var ama öylesi yok:) Çilek zamanı, hamsi zamanı kaçırılmaması lazım.
    Of ne övdüm memleketimi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kum getirmişler şekerim :)) Neler oluyor hayatta. E öveceksin tabii ki Semicim. Memleketimizin her bir yeri güzel ve önce memleketimizi tanımaktan tarafım. Kendi topraklarımızı öğrenmek gibisi var mı. Ereğli'ye de bakarım ben şimdi :)

      Sil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...