Pazar, Temmuz 15, 2012

Pazar şarkısı


İnternette geziniyorum sık sık. Bazen öyle hızlı sayfadan sayfaya geçiyorum ki, neyi nerede gördüm hatırlayamıyorum. İşte bu pazarın şarkısı da , nasıl çıktı karşıma hatırlamıyorum. Şarkı Okeanos Türk_Yunan Rembetiko orkestrası tarafından seslendirilmiş . Öyle yazıyor. Böyle bir orkestrayı duymadım daha önce. Detay bilgilerde de şunlar var.
Şarkı: Manolakis- Elenitsamou
Solist-Klarnet       Evrim Ateşler
Buzuki                  Kemal
Gitar                     Mert İşyar.
Şarkıyı tesadüfen dinledikten sonra izlediğim bir tiyatro oyunu ve filme gitti aklım hemen. Çünkü şarkıyı seslendiren Evrim Ateşler, (benim gibi siz de , kimdir Evrim Ateşler derseniz isme tıklayınız )   şarkının videosunu, izlediğim bir filmden sahnelerle hazırlamış. Filmin adı RembetikoBir kaç yıl önce tiyatroda izledim ilk kez, Costas Ferris'in Rembetiko'sunu. İçime işlemişti. Eve buruk dönmüştüm, bir o kadarda hayran.  Devlet Tiyatroları yine harika bir oyun çıkarmıştı. Uğur Çavuşoğlu hala belleğimde. Konu hala sıcaklığını korumakta içimde. Daha sonra da Dvd 'sini alıp, filmini izledim. Film ayrı etkiledi beni. Nesi etkiledi derseniz ? Her şeyi diyebilirim.  Kısaca konuyu anlatayım size ve kesinlikle izleyin önerisinde bulunayım unutmadan.


Filmin konusu kısaca şöyle ;
Kurtuluş savaşı yılları. Savaş sonunda 24 Temmuz 1923’de imzalanan Lozan Antlaşması’nın ek protokolü uyarınca gerçekleşen nüfus mübadelesi ile, Türk ve Yunan halkları için zor bir süreç başlar. Anadolu’da yaşayan Yunanlar Yunanistan’a, Yunanistan’da yaşayan Türkler Anadolu’ya göç etmek zorunda kalır. İnsanlar doğdukları  topraklardan koparılır, yaşamlarını, anılarını arkalarında bırakarak başka topraklara gitmeye mecbur bırakılır. İşte Marika'da İzmir de doğar ama mübadele sonucu ailesi ile birlikte Yunanistan 'a gider. O da annesi gibi meyhanelerde şarkı söyler, aşklar yaşar, üzüntülerle  boğuşur. Ve bunları şarkılarda dile getirir. Filmi izledikten sonra Marika ve annesinin hazin hikayesi belleğinizde hep kalacaktır. Bu göç sırasında yanlarında götürdükleri müzikleri onların her şeyidir. Çünkü hayata bu yolla tutunmaktadırlar. Kederlerini, aşklarını , yüreklerindeki acıyı müziğe yansıtırlar. Bu müzik Rebetiko adı ile anılır. Müziğin doğuşu Anadolu'da başlamış , Yunanistan 'da devam etmiştir.

İlk şarkı rebetiko tarzı müziğe bir örnek olabilir. Bu pazarın şarkısı aynı zamanda.

 İŞTE BU PAZARIN ŞARKISI, Rembetiko filminden görüntüler eşliğinde

Bu şarkıyı dinledikten sonra filmin  en güzel müziklerinden birini paylaşmadan, Marika'yı anmadan olmaz tabii ki. Bu da bonus olsun bu pazar.

BONUS

6 yorum:

  1. ne zaman Rebetiko'yu izlesem, ilk kez izliyormuşum gibi etkilenirim. Hep ağlarım, çok ağlarım...(Madalyonun diğer yüzünde o filmdekilerin yerine dedelerimi koyarım zihnimde.)
    bonus şarkıda "Kaigomai, kaigomai" derken yanan hem kendi yüreği hem gavur İzmir.
    İzmir'den ayrılış için yazılan en dokunaklı şarkılardan biri de efsane Mpellou'nun sesinden "bulutlu Pazar"dır bana göre. (http://www.youtube.com/watch?v=m5tdvZVDtsg)
    Mübadil olmak zor iş. Kişinin taşımak isteyip istemediği sorulmadan yüklenilmiş, kuşaklar sonrasında bile bütün benliği saran. Silkeleyip atılamayan bir illet. Veya bir virüs de denilebilir. Tuhaf ama mübadil iyileşmek istemez, hep daha çok hastalanmak ister. Bu uğurda yolculuklar yapar. Yapmazsa kabuğuna sığamaz! Kendini anlamak için, yapmadığı kalmaz!
    çok zor bu işler, çok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağlamadan izlenmez o film Özlemaki. Bulutlu pazarı dinledim. Çok hoş. Teşekkürler. Diğer yazdıklarına yorum yapacak yaşamışlıkta değilim, o yüzden ne yazsam havada kalır. Çok zor kısmını anlattıklarınla anlayabiliyorum.

      Sil
  2. ah biliyorum bu filmi peek güzeeldir.
    :)

    YanıtlaSil
  3. Cok tesekkur ederim..;)
    Rica etsem bana ulasabilirmisiniz...
    Evrim Atesler www.facebook.com/siyahatesler

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize saglik rica etsem bana ulasirmisiniz?

    Sevgilerimle
    Evrim Atesler
    Www.facebook.com/siyahatesler

    YanıtlaSil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...