Pazar, Eylül 25, 2011

Gazanya

Bahçemizde yetişen sarı gazanyalar ... Ne de güzellerrr... Buraya bir büyük sözü yakışır şimdi. Ne demiş atalarımız. '' Sen övme eller övsün '' . Gazanya (Gazania) çiçekler içinde  sevdiklerimden biri. Çok güzel poz verir zira objektife. Her çiçek iyi poz veremez inanın. Mesela pembe renkli çiçeklerden pek iyi sonuç alamam çekerken, bir de kırmızılardan. Ama gazanyanın tüm renkleri iyi görüntü verdi bana şimdiye kadar. Beyaz, turuncu, sarı, açık pembe gibi renkleri var. Ben bugün sarıların fotoğrafını paylaştım. Diğer renkler de bir başka gün. Fotoğrafları paylaşınca birazda bilgi vereyim istedim. Görüp yetiştirmek isteyen olabilir.  Diğer adı ‘Koyun Gözü’ bu çiçeğin. Bu isimleri kimler koyar merak ederim hep. Bir de ilk oluşumunu merak ederim. Mesela ilk nerede açmış acaba. Kim görmüş ve üretmiş.





İlkbaharda açmaya başlıyor gazanyanın çiçekleri ve kışa kadar açıyor. Kışın soğuğa dayanamıyor ne yazık ki. Çiçekler sabah açıp , akşam kapanıyor. Kurudu sanıp da koparmayınız. Gazanyanın tohumları rüzgarla etrafa dağılır ve tohumlar çimlenir , böylelikle çoğalır..  Birkaç hafta içinde de tohumlar tutar. Bu yüzden yer örtücü olarak da kullanılabilir.  






Ilıman iklimlerde daha iyi yetişiyor çünkü çok yıllık bir bitki. Ve tabiki yıllarca yaşayabiliyor . Ama Ankara da kışın tamamen donuyor. İlkbaharda fidelerini alıp dikebilirsiniz.  






















Çok fazla su isteyen bir bitki değil. Kurak topraklarda da yetişebiliyor. Toprak ayrımı yapmıyor pek. Nazlı bir bitki değil. Toprağı kurudukça sulamak yeterli. Güneşi seviyor ama öğleden sonra güneşi ile arası çok iyi sayılmaz. Aklıma gelmedi koklamak ama bildiğim kadarı ile kokusu yok. En güzel taraflarından birisi, bol bol çiçek açması.

Hepinize, hepimize bol çiçekli günler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...