Pazartesi, Mart 19, 2012

Geçti Bor'un pazarı


Niğde iline ve ona  bağlı Bor ilçesine götüreceğim sizi. Doğduğum topraklara. Elmaları , üzümleri, tarihi ile ünlü memleketime.
Önce kısa bir geçmiş bilgisi vermek istiyorum. Bor kelimesi Yunanca "poros" dan gelmektedir. Niğde ili ve Bor ilçesinin bilinen tarihi 5.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Hititler zamanında Niğde, "Nahita " adlı bir yerleşim merkezi idi. Hitit devletinin yıkılışı sonrası bölge Frikya devletinin hakimiyeti altına girdi. Frikyalılardan sonra ise Perslerin eline geçti bu bölge. M.S birinci asırda ise Roma imparatorluğunun hakimiyetine geçti. Roma imparatorluğu ikiye bölününcede Doğu Roma yani Bizans'ın payına düştü bu topraklar.
Miladi 700 yılında ise , Emeviler devrinde İslam orduları tarafından feth edilerek bölge "Tavâna" adını aldı. Fakat daha sonra Bizans bu toprakları geri aldı. 1076 yılında tekrar Türklere geçti ve 2.nci Kılıçarslan Niğde'yi yerleşim merkezi yaparak oğlu Melik Arslan Şaha verdi. Ve Niğde 13üncü asırda Anadolu'nun büyük şehirlerinden biri haline geldi.
Bundan sonrada el değiştirmeye devam etti. Selçuklular, Karamanoğulları, Eratnaoğulları, Akkoyunlular ve en sonunda 1470 de Osmanlı devletine katıldı.
Ve benim Cumhuriyetçi şehrim, Cumhuriyetin ilan edilmesini top atışları ile kutlayan ilk şehirdir Niğde.

Aladağlar bilgi için tıklayınız
               Belkide dağları bu yüzden çok seviyorum. Doğduğum toprakların etrafında bir sürü dağ var.
aladağlar

aladağlar
Aladağlar Milli Parkı /  Niğde ili sınırları içerisinde Çamardı ilçesine yaklaşık 15 km.,Kayseri Yahyalı ilçesine 30 km.uzaklıktadır 
Bor ilçesinden görüntüler 



Tarihi Paşa Cami ve ön tarafta görünen 2 kubbeli hamam /  Bor




Sokak çeşmeleri
Hamam
Selçuklu izleri taşıyan eski evler. Benim de çocukluğum yaz aylarında benzeri bir evde geçti



Kemerhisar ilçesindeki su kemerleri



Ve sıra geldi meşhur sözün hikayesine
Geçti Bor'un pazarı , sür eşeği Niğde'ye

 Bor’un pazari Salı günleridir. Bir gün önceki Pazartesi günü hazırlık günü olup,yöresel deyimle “Deripazarı” dir. Asıl Pazar gününe de ULUPAZAR denir. Deri pazarı günü, otuz kirk kilometre uzaktan gelecekler ve Salı günü pazara yetişeceklerin hazırlık günüdür. İlçeye, bu deri günü gelenler, ertesi günün yoğun işlerinden bir kısmını görürler. Bu hazırlık günü çalışmaları,yaz ve kış mevsimine göre değişiklik gösterirdi. Sonbaharin yazdan kalma bir günü, erken saatlerde, kırk kilometre uzaktaki köyünden çikan bir pazarcı, Bor’un bağlarına girdiğinde, geçmiş ikindi zamanıdır. Molayi, yıkılmış kerpiç duvarın içeri girdiği Pınarbaşi mevkiindeki, Tütüncü Hasan’in bağina verir. Eşeğini de dinlendirmek için indirdiği yüke sırtını dayayıp da pazardan alacaklarının hesabını yaparken, içi geçer ve derin bir uykuya dalar. Eşşeği önündeki yiyecekleri çoktan bitirmiş, bağli bulunduğu ağacın kabuklarini kemirmeye başlamıştır. Deri pazarı gününün ikindi zamani başlayan uyku gece de sürdügü gibi, Ulupazar gününün, yani Salı gününün ikindisine uzanır .Yirmibes saatlik bir uykudan uyanan pazarcı, halinde bir değişiklik hissetmeden şehrin yolunu tutar. Tutar amma, yollarda bir başkalik var, pazara gidenlere rastlayacaği yerde, pazardan dönenleri görür. Dönen bir pazarcıya,merakla sorar; Neden Ulupazarını almadan dönüyorsunuz? Pazarci ertesi günün Niğde pazarini işaretle;” Geçti Bor’un pazari , sür eşşeğini Niğde 'ye ” der.
Alıntı : http://www.yesilbor.com/

Bu post'u neden hazırladım çünkü güzel günler blogundan LuckyLuke tarafından mimlenmiştim. Bugün yola çıksam işte bu doğduğum topraklara gitmek isterdim. Özledim fena halde zira . Anlatacak çok şey var ama uzun postları kendim takip edemezken ( zaten yeterince uzun oldu)  detayları bir başka zaman paylaşmak üzere.

Fotoğraf kaynak : Bor Kaymakamlığı

5 yorum:

  1. Çok küçükken bir düğün münasebetiyle gitmiştik Bor'a . ama hayal meyal hatırlıyorum. Tarihi yapıları çok güzel. Hanlar, hamamlar.. hamama bayılırım ben. İçim açıldı,Eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Niğde'ye gidiş gelişlerde geçiyoruz. Güzel bilgiler, resimler harika teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Ayy, hamamdan korkarım ben :)))Fobim var valla Lucky. Güzeldir memleketim.


    Mehmet bey rica ederim. Nereye giderken geçiyorsunuz ? Tam anlayamadım :)

    YanıtlaSil
  4. Bor hep görmek istediğim yerlerden biri.Buralı epey arkadaşım var onların anlatımlarıyla çok güzel bir yermiş.Teşekkür ederim bu hatırlatma için.

    YanıtlaSil
  5. Eski zamanlarda çok çok çok güzel bir kasaba idi Bor. Şimdi çok güzel. O doğal hali kayboldu zaman içinde, bağlar bahçeler yok oldu. Oysa Bor'un elma bahçeleri bağları gerçekten ömre bedel yerlerdi. Hemen herkesin bağı vardı. Oralarda ne güzel günler yaşanırdı. Biz insanoğlu her şeyi yok ettik. Buda çok üzücü :( Dilerim bir gün yolun düşer :) Benimde kulaklarımı çınlatırsın. Sevgiler.

    YanıtlaSil

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...